In de Tweede Wereldoorlog sloot Leonilde “Nilde” Iotti zich aan bij het verzet. Na de oorlog werd zij een prominente figuur binnen de Italiaanse communistische partij PCI en zette zij zich in voor vrouwenrechten. Omdat zij verknocht was aan het ideaal van een eerlijk en rechtvaardig Europa, was Iotti vastbesloten om haar strijd voor het algemeen stemrecht naar het Europees niveau te brengen.
Iotti en haar tijd
Na de Tweede Wereldoorlog werd Nilde Iotti een leidende organisator van de door de PCI gedomineerde Unie van Italiaanse vrouwen Toen in 1945 het volwaardig stemrecht voor vrouwen werd ingevoerd, bleek Iotti populair onder vrouwelijke kiezers. In 1946 werd zij verkozen in de Grondwetgevende Vergadering, waar zij verantwoordelijk werd voor de opstelling van de rubriek over gezinsbeleid in de nieuwe grondwet voor de Italiaanse Republiek.
Gedurende haar hele politieke loopbaan heeft zij hard gevochten voor vrouwenrechten. Zij voerde met succes campagne voor de legalisering van echtscheiding en abortus in haar thuisland, twee zaken die hoog op de agenda van de vrouwenbeweging stonden.
Een visie voor Europa
Iotti werd in 1969 lid van het Europees Parlement. Tijdens haar ambt streefde zij vooral naar open verkiezingen voor het Europees Parlement waarbij de Europese burgers rechtstreeks hun vertegenwoordigers zouden kiezen. Iotti was immers van mening dat dit het Parlement een onbetwistbaar mandaat zou geven en de geloofwaardigheid om namens de bevolking te handelen.
lotti's werk en dat van haar collega's werd in 1979 beloond wanneer de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement werden gehouden. Kort daarop zette zij een punt achter haar tienjarige carrière bij het Parlement, een decennium waarin ze ook actief was als lid van de commissie Buitenlandse Zaken van het Parlement. In 1997 werd zij verkozen tot vicevoorzitter van de Raad van Europa, de mensenrechtenorganisatie waarbij 47 landen zijn aangesloten.
Nilde Iotti tijdens de verkiezing van de voorzitter van het Europees Parlement in 1979.
Publicaties
Lees meer over leven en werk van Nilde Iotti, en over haar bijdrage aan het Europees project.