Skip to main content

Nilde Iotti: borka za splošno volilno pravico in ustanoviteljica Italijanske republike

Delovni čas, mestni utrip in življenjski ritem moramo prilagoditi ljudem. V politiko moramo vključiti vsakodnevne izkušnje iz življenja, majhne stvari obstoja, in vse – od politikov, ministrov, ekonomistov do lokalnih upravnih delavcev – prisiliti, da se končno soočijo s konkretnim življenjem žensk.

Nilde Iotti

Življenje in zgodovinsko ozadje

Po koncu druge svetovne vojne je Nilde Iotti postala vodilna organizatorka Zveze italijanskih žensk, ki jo je močno zaznamovala komunistična partija. Po uvedbi volilne pravice žensk leta 1945 je bila Iottijeva deležna velike podpore pri volivkah in leta 1946 izvoljena v ustavodajno skupščino, v kateri je bila pristojna za pripravo poglavja o družinski politiki v novi ustavi Italijanske republike.

V svoji celotni politični karieri se je močno borila za pravice žensk ter podpirala in uspešno vodila kampanjo za uvedbo zakonov o razvezi in splavu v Italiji, ki sta bila prednostni nalogi ženskega gibanja.

Vizija za Evropo

Iottijeva je leta 1969 postala poslanka Evropskega parlamenta. Njena prednostna naloga kot poslanke je bila uresničitev odprtih volitev v Evropski parlament, na katerih bi evropski državljani neposredno izvolili svoje predstavnike. Bila je prepričana, da bi Parlament tako prejel neomajen mandat in bi verodostojno deloval v imenu ljudi.

Trud Iottijeve in njenih sodelavcev je bil nagrajen z izvedbo prvih neposrednih volitev v Evropski parlament leta 1979. Kmalu zatem se je končalo njeno desetletno sodelovanje s Parlamentom, v okviru katerega je delovala tudi v odboru za zunanje zadeve. Leta 1997 je bila izvoljena za podpredsednico Sveta Evrope, organizacije za človekove pravice, ki vključuje 47 držav članic.

Nilde Iotti during the European Parliament presidential election in 1979

Nilde Iotti med volitvami predsednika Evropskega parlamenta leta 1979

Publikacije

Več o življenju, delu in prispevku Nilde Iotti k evropskemu projektu

Dodatne informacije