Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Nilde Iotti: Pobornica općeg prava glasa i utemeljiteljica Talijanske Republike

„Radno vrijeme i ritam života moramo učiniti ljudskijim. Svakodnevica i sve male stvari koje su dio života moraju postati dio politike kako bi se prisilili svi političari, ministri, ekonomisti i članovi lokalnih uprava da se suoče s pravim životom žena.”

Nilde Iotti

Život i povijesni kontekst

Nakon Drugog svjetskog rata Nilde Iotti postala je vodeća organizatorica Saveza talijanskih žena, u kojem su važnu ulogu imale članice PCI-ja. Žene su 1945. dobile pravo glasa, a kako je imala veliku potporu ženskoga biračkog tijela, 1946. je izabrana u ustavotvornu skupštinu, gdje je bila zadužena za izradu dijela ustava nove Republike koji se odnosio na obiteljsku politiku.

Tijekom svoje političke karijere snažno se borila za prava žena. Također je podržavala i uspješno se zauzimala za prioritete ženskog pokreta kao što su uvođenje zakona o razvodu i pobačaju u Italiji.

Vizija za Europu

Nilde Iotti je 1969. postala zastupnica u Europskom parlamentu. Za vrijeme mandata u Europskom parlamentu njezin je prioritet bio omogućiti otvorene izbore za Europski parlament na kojima bi europski građani mogli izravno izabrali svoje predstavnike. Vjerovala je da bi time Parlament dobio neupitan mandat i vjerodostojnost da djeluje u ime građana.

Njezin rad i rad njezinih kolega nagrađen je 1979., kada su održani prvi izravni izbori za Europski parlament. Ubrzo nakon toga završio je njezin desetogodišnji mandat u Parlamentu, a time i članstvo u Odboru Europskog parlamenta za vanjske poslove. Za potpredsjednicu Vijeća Europe, organizacije za ljudska prava s 47 država članica, izabrana je 1997.

Nilde Iotti during the European Parliament presidential election in 1979

Nilde Iotti u vrijeme izbora predsjednika Europskog parlamenta 1979.

Publikacije

Više o životu, radu i doprinosu Nilde Iotti europskom projektu

Dodatne informacije