Ο Ρομπέρ Σουμάν έδρασε ως μέλος της γαλλικής αντίστασης κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους ναζί. Είχε δραστηριοποιηθεί στην πολιτική πριν από τον πόλεμο ως μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου. Μετά τον πόλεμο, κατείχε μια σειρά υψηλόβαθμων θέσεων στη Γαλλία και, τελικά, συνέταξε τη «Διακήρυξη Σουμάν» για να ενώσει την Ευρώπη και να αποτρέψει περαιτέρω πολέμους.
Ζωή και χρόνοι
Γεννημένος στο Λουξεμβούργο ως Γερμανός υπήκοος, ο Σουμάν έγινε Γάλλος όταν το 1919 η Αλσατία-Λορένη, όπου ζούσε, επιστράφηκε στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ο Γάλλος εξόριστος ηγέτης Σαρλ ντε Γκολ ζήτησε από τον Σουμάν να μεταβεί στο Λονδίνο για να υπηρετήσει στην κυβέρνησή του.
Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε στην εθνική πολιτική σε μια σειρά ανώτατων θέσεων και έγινε βασικός διαπραγματευτής σημαντικών συνθηκών και πρωτοβουλιών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Σχέδιο Μάρσαλ και το ΝΑΤΟ — με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της δυτικής συμμαχίας και τη συνένωση της Ευρώπης.
Ένα όραμα για την Ευρώπη
Σε συνεργασία με τον Ζαν Μονέ συνέταξε το παγκοσμίως γνωστό «σχέδιο Σουμάν». Το σχέδιο δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου 1950, που θεωρείται πλέον η ημερομηνία γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εορτάζεται κάθε χρόνο ως «Ημέρα της Ευρώπης». Στη συνοδευτική ομιλία του πρότεινε τον κοινό έλεγχο της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, των σημαντικότερων υλικών για τη βιομηχανία εξοπλισμών. Η κεντρική ιδέα ήταν ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να ξανακηρύξει πόλεμο, εάν δεν είχε τον έλεγχο της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα.
Ο Ρομπέρ Σουμάν προβαίνει στη διακήρυξή του στις 9 Μαΐου 1950 στο Παρίσι
Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950
Η Γαλλία, η οποία υποστήριζε με σθένος την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης για περισσότερα από 20 χρόνια, είχε πάντα ως πρωταρχικό στόχο να υπηρετεί την ειρήνη.
Η ενωμένη Ευρώπη δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί και έτσι ήλθε ο πόλεμος. Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε με ένα ενιαίο οικοδόμημα. Θα δημιουργηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν κατ΄αρχάς μια πραγματική αλληλεγγύη. Για τον σκοπό αυτό, η γαλλική κυβέρνηση προτείνει να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα κάτω από μια κοινή Ανώτατη Αρχή.
Εκδόσεις
Περισσότερα για τη ζωή, την εργασία και τη συμβολή του Ρομπέρ Σουμάν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα