Siirry pääsisältöön

Robert Schuman: Euroopan yhdentymishankkeen arkkitehti

Eurooppaa ei rakenneta hetkessä eikä millään kokonaisratkaisulla. Siihen tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla luodaan ensin aito yhteisvastuullisuus.

Robert Schuman

Elämä ja teot

Schuman syntyi Luxemburgissa Saksan kansalaisena, mutta hänestä tuli ranskalainen vuonna 1919, kun Elsass-Lothringenin alue, jossa Schuman asui, palautettiin Ranskalle. Toisen maailmansodan aikana Ranskan maanpaossa oleva johtaja Charles de Gaulle kutsui Schumanin Lontooseen toimimaan pakolaishallituksessa.

Sodan jälkeen Schuman palasi kansalliseen politiikkaan ja toimi monissa korkea-arvoisissa tehtävissä sekä pääneuvottelijana tärkeissä sopimuksissa ja aloitteissa. Niistä mainittakoon Euroopan neuvosto, Marshall-ohjelma ja Nato, joilla kaikilla pyrittiin lisäämään länsiliiton maiden välistä yhteistyötä sekä yhdistämään Eurooppa.

Eurooppalainen visio

Schuman laati yhdessä Jean Monnet’n kanssa maailmankuulun Schumanin suunnitelman. Suunnitelma julkaistiin 9. toukokuuta 1950. Tätä päivää pidetään nykyään Euroopan unionin syntyhetkenä, ja sitä juhlistetaan vuosittain Eurooppa-päivänä. Suunnitelmaan liittyneessä puheessaan Schuman esitti aseteollisuuden tärkeimpien raaka-aineiden, hiilen ja teräksen, tuotannon asettamista yhteiseen valvontaan. Perusajatuksena oli, että jos hiilen ja teräksen tuotanto ei olisi minkään yksittäisen valtion määräysvallassa, mikään valtio ei voisi myöskään aloittaa sotaa.

Robert Schumanin julistus 9. toukokuuta 1950 Pariisissa

Julkaisut

Lue lisää Robert Schumanin elämästä, työstä ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.