Gå direkt till innehållet

Robert Schuman – arkitekten bakom det europeiska integrationsprojektet

Det europeiska samarbetet kommer inte att bli till i en hast eller enligt en enda plan. Det kommer att byggas genom konkreta insatser som först skapar solidaritet.

Robert Schuman

Liv och karriär

Robert Schuman föddes som tysk medborgare i Luxemburg, men blev fransman när hans hemregion Alsace-Lorraine återbördades till Frankrike 1919. Under andra världskriget blev han ombedd av den franske exilledaren Charles de Gaulle att åka till London och arbeta i hans regering.

Efter kriget återvände han till politiken på en rad höga poster. Han blev bland annat chefsförhandlare för stora fördrag och initiativ som Europarådet, Marshallplanen och Nato – som alla syftade till ökat samarbete inom västalliansen och ett enat Europa.

En vision för Europa

Tillsammans med Jean Monnet tog Robert Schuman fram den internationellt berömda Schumanplanen, som publicerades den 9 maj 1950, den dag som nu firas som Europadagen. I talet i samband med publiceringen föreslog han gemensam kontroll av tillverkningen av kol och stål, de viktigaste materialen för vapenindustrin. Grundtanken var att de som inte har kontroll över kol- och stålproduktionen inte kan utkämpa ett krig.

Robert Schuman gör sin deklaration den 9 maj 1950 i Paris.

Publikationer

Läs mer om Robert Schumans liv, arbete och bidrag till EU-projektet.

Mer information