Direct la conținutul principal

Robert Schuman: arhitectul proiectului de integrare europeană

Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.

Robert Schuman

Viața și cariera

Născut la Luxemburg ca cetățean german, Schuman a dobândit cetățenia franceză în 1919, când regiunile Alsacia și Lorena, unde locuia, au fost restituite Franței. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, liderul francez în exil Charles de Gaulle i-a cerut lui Schuman să meargă la Londra pentru a lucra în guvernul său.

După război, a revenit în politica națională, ocupând o serie de posturi la nivel înalt. A devenit negociator-cheie al tratatelor și inițiativelor majore, cum ar fi Consiliul Europei, Planul Marshall și NATO – toate acestea vizând intensificarea cooperării în cadrul alianței occidentale și unificarea Europei.

O viziune pentru Europa

În colaborare cu Jean Monnet, a elaborat renumitul „Plan Schuman”. Acesta a fost publicat la 9 mai 1950, considerată astăzi data de naștere a Uniunii Europene și sărbătorită în fiecare an ca „Ziua Europei”. În discursul aferent, el a propus controlul comun al producției de cărbune și oțel, cele mai importante materiale utilizate de industria armamentului. Ideea de bază era aceea că o țară care nu deține controlul asupra producției de cărbune și oțel nu va avea mijloacele necesare pentru a lupta într-un război.

Robert Schuman pronunțându-și declarația la 9 mai 1950, la Paris

Publicații

Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Robert Schuman la proiectul european

Informații suplimentare