Направо към основното съдържание

Робер Шуман: архитектът на проекта за европейска интеграция

Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на същинска солидарност.

Робер Шуман

Живот и дейност

Роден като германски гражданин в Люксембург, Шуман става французин през 1919 г., когато регионът Елзас и Лотарингия, където живее, е върнат на Франция. По време на Втората световна война френският лидер в изгнание Шарл дьо Гол иска от Шуман да замине за Лондон, за да работи в неговото правителство.

След войната Робер Шуман се завръща в националната политика, като заема редица високи постове, и става главен преговарящ по важни договори и инициативи, като Съвета на Европа, плана Маршал и НАТО – всички те са насочени към засилване на сътрудничеството в рамките на западния алианс и към обединяване на Европа.

Визия за Европа

В сътрудничество с Жан Моне Шуман съставя придобилия международна известност план „Шуман“. Планът е публикуван на 9 май 1950 г. — датата, която сега се смята за рожден ден на Европейския съюз и която всяка година се отбелязва като Ден на Европа. В речта си при представянето на плана Шуман предлага съвместен контрол върху производството на въглища и стомана — най-важните суровини за оръжейната индустрия. Основната идея е, че като не могат да контролират производството на въглища и стомана, страните няма да могат да водят войни.

Робер Шуман произнася своята декларация на 9 май 1950 г. в Париж.

Публикации

Още за живота, работата и приноса на Робер Шуман за европейския проект

Повече информация