Ugrás a fő tartalomra

Robert Schuman: az európai integrációs folyamat megálmodója

Európát nem lehet egy csapásra felépíteni, sem pusztán valamely közös szerkezet kialakításával integrálni. Konkrét megvalósításokra, de mindenekelőtt a tényleges szolidaritás megteremtésére van szükség.

Robert Schuman

Közéleti szerepvállalás

Schuman német állampolgárként született Luxemburgban. 1919-ben, amikor Elzász-Lotaringiát, ahol élt, visszacsatolták Franciaországhoz, francia állampolgár lett. A második világháború alatt a száműzetésben lévő francia kormány vezetője, Charles de Gaulle felkérte, hogy utazzon Londonba, és csatlakozzon a kabinetjéhez.

A háborút követően belevetette magát a nemzeti politikába, és egy sor magas szintű pozíciót töltött be. Főtárgyalóként vett részt a nyugati szövetségesek szorosabb együttműködését és Európa egyesítését célzó főbb szerződések és kezdeményezések, köztük az Európa Tanács megalakulásának, a Marshall-terv megvalósításának és a NATO létrehozásának megbeszélésein.

Jövőkép Európa számára

Jean Monnet-val együtt kidolgozta a nemzetközileg elismert Schuman-tervet, amelyet 1950. május 9-én tárt a nyilvánosság elé. Ma úgy tekintjük, hogy ezen a napon született meg az egységes Európai Unió gondolata, és „Európa-nap” néven minden évben megünnepeljük. A tervet bemutató beszédében Schuman a hadiipari felszerelések előállításához nélkülözhetetlen szén- és acéltermelés feletti közös ellenőrzés kialakítására tett javaslatot. Schuman terve mögött az az elgondolás húzódott meg, hogy a szén- és acéltermelés feletti kizárólagos ellenőrzés nélkül egyetlen hatalom sem lesz képes háborút indítani.

Robert Schuman nyilatkozata 1950. május 9-én, Párizsban

Kiadványok

További információk Robert Schuman életéről, munkásságáról és az európai integrációhoz való hozzájárulásáról

További információk