Glavni sadržaj

Robert Schuman: tvorac projekta europske integracije

„Europa se neće stvoriti odjednom niti prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.”

Robert Schuman

Život i povijesni kontekst

Rodio se kao njemački državljanin u Luksemburgu, a francusko državljanstvo dobio je 1919., kada je pokrajina Alsace-Lorraine, u kojoj je živio, vraćena Francuskoj. Tijekom Drugog svjetskog rata francuski predsjednik vlade u egzilu Charles de Gaulle pozvao je Schumana u London da služi njegovoj vladi.

Nakon rata vratio se u vode državne politike i obnašao niz visokih dužnosti. Postao je ključna figura u pregovorima oko velikih sporazuma i inicijativa, kao što su Vijeće Europe, Marshallov plan i NATO, usmjerenih prema osnaživanju suradnje unutar zapadnog saveza i ujedinjavanju Europe.

Vizija za Europu

Sa Jeanom Monnetom sastavio je međunarodno priznat Schumanov plan. Objavljen je 9. svibnja 1950. To je ujedno i datum koji se smatra danom rođenja Europske unije i svake se godine slavi kao Dan Europe. U govoru koji je održao povodom predstavljanja tog plana predložio je zajedničko upravljanje proizvodnjom ugljika i čelika, najvažnijih materijala u industriji oružja. Osnovna ideja bila je da države koje zajednički upravljaju proizvodnjom ugljika i čelika neće moći međusobno ratovati.

Robert Schuman predstavlja svoju deklaraciju 9. svibnja 1950. u Parizu

Publikacije

Više o životu, radu i doprinosu Roberta Schumana europskom projektu

Dodatne informacije