Gå til hovedindholdet

Robert Schuman: arkitekten bag det europæiske integrationsprojekt

Et forenet Europa bliver ikke skabt på én gang eller ifølge en samlet plan. Det skal opbygges gennem konkrete resultater, som skaber reel solidaritet.

Robert Schuman

Liv og samtid

Robert Schuman blev født som tysk statsborger i Luxembourg. I 1919 blev han imidlertid fransk statsborger, da regionen Alsace-Lorraine, hvor han boede, blev en del af Frankrig igen. Under anden verdenskrig bad den franske eksilleder Charles de Gaulle Robert Schuman om at rejse til London og deltage i regeringen.

Efter krigen vendte han tilbage til fransk politik og bestred en række topposter. Han blev hovedforhandler ved vedtagelsen af en række vigtige traktater og initiativer såsom Europarådet, Marshallplanen og NATO — der alle havde til formål at øge samarbejdet inden for den vestlige alliance og skabe et forenet Europa.

En vision for Europa

Schuman udtænkte i samarbejde med Jean Monnet den internationalt anerkendte Schuman-plan. Den blev offentliggjort den 9. maj 1950, og den dato anses nu som datoen for stiftelsen af EU og fejres hvert år som "Europadagen". I den ledsagende tale forslog han en fælles styring af kul- og stålproduktionen, som er de vigtigste materialer for våbenindustrien. Grundidéen var, at uden enekontrol over kul- og stålproduktionen ville ingen lande kunne indlede en krig.

Robert Schuman fremsætter sin erklæring den 9. maj 1950 i Paris

Publikationer

Læs mere om Robert Schumans liv, arbejde og bidrag til det europæiske projekt

Yderligere oplysninger