Robert Schuman var aktivt medlem af den franske modstandsbevægelse under anden verdenskrig og blev sendt i fængsel af nazisterne. Han havde været aktiv i politik allerede inden krigen som medlem af det franske parlament. Efter krigen besad han en række topposter i Frankrig, og han var forfatter til "Schuman-erklæringen" om at skabe et forenet Europa og undgå fremtidige krige.
Liv og samtid
Robert Schuman blev født som tysk statsborger i Luxembourg. I 1919 blev han imidlertid fransk statsborger, da regionen Alsace-Lorraine, hvor han boede, blev en del af Frankrig igen. Under anden verdenskrig bad den franske eksilleder Charles de Gaulle Robert Schuman om at rejse til London og deltage i regeringen.
Efter krigen vendte han tilbage til fransk politik og bestred en række topposter. Han blev hovedforhandler ved vedtagelsen af en række vigtige traktater og initiativer såsom Europarådet, Marshallplanen og NATO — der alle havde til formål at øge samarbejdet inden for den vestlige alliance og skabe et forenet Europa.
En vision for Europa
Schuman udtænkte i samarbejde med Jean Monnet den internationalt anerkendte Schuman-plan. Den blev offentliggjort den 9. maj 1950, og den dato anses nu som datoen for stiftelsen af EU og fejres hvert år som "Europadagen". I den ledsagende tale forslog han en fælles styring af kul- og stålproduktionen, som er de vigtigste materialer for våbenindustrien. Grundidéen var, at uden enekontrol over kul- og stålproduktionen ville ingen lande kunne indlede en krig.
Robert Schuman fremsætter sin erklæring den 9. maj 1950 i Paris
Robert Schuman aflægger sin erklæring i Paris den 9. maj 1950
Frankrig har i over 20 år været fortaler for et forenet Europa, og målet har altid været fred.
I stedet for et forenet Europa fik vi krig. Europa bliver ikke bygget på én dag – og heller ikke i én sammenhængende form. Det skal bygges på konkrete initiativer, og først skal der være en reel solidaritet. Derfor foreslår den franske regering, at hele den fransk-tyske kul- og stålproduktion skal lægges ind under den høje myndighed.