Preskoči na glavno vsebino

Robert Schuman: Arhitekt projekta evropskega povezovanja

Evropa ne bo nastala naenkrat ali po enem samem načrtu. Gradila se bo s konkretnimi dosežki, s katerimi bo najprej ustvarjena dejanska solidarnost.

Robert Schuman

Življenje in zgodovinsko ozadje

Rodil se je kot nemški državljan v Luksemburgu. Leta 1919, ko je bila pokrajina Alzacija-Lorena vrnjena Franciji, pa je postal francoski državljan. Med drugo svetovno vojno je francoski voditelj Charles de Gaulle Schumana prosil, naj pride v London in sodeluje v njegovi vladi.

Po vojni se je vrnil v nacionalno politiko, kjer je zasedal več najvišjih položajev in postal ključni pogajalec za pomembne pogodbe in pobude, kot so Svet Evrope, Marshallov načrt in NATO. Njihova cilja sta bila tesnejše sodelovanje med zahodnimi zavezniki in združevanje Evrope.

Vizija za Evropo

V sodelovanju z Jeanom Monnetom je pripravil mednarodno priznan Schumanov načrt. Objavljen je bil 9. maja 1950. Ta datum zdaj šteje za datum rojstva Evropske unije in se vsako leto praznuje kot dan Evrope. V spremljajočem govoru je Schuman predlagal skupni nadzor nad proizvodnjo premoga in jekla, ki sta najpomembnejši surovini za oborožitveno industrijo. Osnovna zamisel je prepričanje, da države brez nadzora nad proizvodnjo premoga in jekla ne morejo začeti vojn.

Robert Schuman predstavlja svojo deklaracijo 9. maja 1950 v Parizu

Publikacije

Več o življenju, delu in prispevku Roberta Schumana k evropskemu projektu

Dodatne informacije