Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κοινή αντίδραση της ΕΕ στη νόσο COVID-19

Περισσότερο από 3 χρόνια αργότερα, στις 5 Μαΐου 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η νόσος COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Η πανδημία COVID-19 έπληξε μεν σοβαρά τους ανθρώπους, την κοινωνία μας και την οικονομία μας, αλλά η ΕΕ την ξεπέρασε επιτυχώς χάρη στη συνεργασία, την αποφασιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την επιστήμη και την καινοτομία. 

Η ΕΕ κινητοποίησε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να συντονίσουν τα εθνικά τους μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Αυτό σήμαινε επίσης την παροχή αντικειμενικών πληροφοριών σχετικά με τη διασπορά του ιού, τις προσπάθειες για τον περιορισμό του και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, πράξεις αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, των περιφερειών και των ανθρώπων συνέβαλαν στην καταπολέμηση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να υποστηρίξει όσους επλήγησαν από την πανδημία, να δρομολογήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης και να προστατεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, παρουσίασε ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Από τη σελίδα αυτή μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μια σειρά από πόρους για τη νόσο COVID-19 που δημοσιεύτηκαν από τα θεσμικά όργανα και τις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πώς αντέδρασε η ΕΕ

Η ΕΕ έχει καταρτίσει ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, το οποίο θα καταστήσει την Ευρώπη πιο ανθεκτική και έτοιμη για μελλοντικές προκλήσεις. Κονδύλια ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές θέτουν την Ευρώπη σε τροχιά βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης.

Με περισσότερα από 800 δισ. ευρώ, το NextGenerationEU επιτάχυνε την ανάκαμψη μετά την πανδημία, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τις οικονομίες μας και ενισχύοντας την καθαρή και ψηφιακή μετάβαση.

Η αποφασιστική δράση από το 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, απέδωσε καρπούς. Πάνω από το 80 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής έως και 4,6 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για τους Ευρωπαίους πολίτες και για να βοηθήσει τρίτες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι χώρες, οι περιφέρειες και οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ έτεινα χείρα βοήθειας στους γείτονες. Διαβάστε ιστορίες για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην καλύτερη έκφρασή της.

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ διευκόλυνε τις ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτέλεσε παγκόσμιο πρότυπο. Έως το καλοκαίρι του 2023 είχαν εκδοθεί 2,2 δισεκατομμύρια Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID της ΕΕ.

Δεδομένου ότι η πανδημία έδειξε πόσο σημαντικός ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, η ΕΕ οικοδομεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας για την από κοινού προετοιμασία και αντίδραση σε μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας.

Η επιδημική έξαρση της COVID-19 συνοδεύτηκε από ένα κύμα συχνά επικίνδυνων ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών. Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης και των ξένων παρεμβάσεων αποτέλεσε κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα κράτη μέλη της ΕΕ, η κοινωνία των πολιτών και οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Συμβουλευθείτε το χρονολόγιο των δράσεων που ανέλαβαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης.