Направо към основното съдържание

Общите мерки на ЕС в отговор на COVID-19

ЕС мобилизира всички налични средства, за да помогне на държавите членки да координират своите мерки, което включва предоставянето на обективна информация за разпространението на вируса, ефективните действия за неговото ограничаване и мерките за преодоляване на икономическите и социалните щети, причинени от пандемията.

От тази страница имате достъп до специалните уебстраници и ресурси, публикувани от институциите и органите на ЕС и от страните членки.

Акценти

 NextGenerationEU

NextGenerationEU

Това е NextGenerationEU. Това е нещо повече от план за възстановяване. Това е уникален шанс да излезем по-силни от пандемията, да преобразим нашите икономики, да създадем възможности и работни места за Европа, в която искаме да живеем.
Recovery plan for Europe

План за възстановяване за Европа

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие относно плана за възстановяване за Европа. Общо около 1,8 трилиона евро ще бъдат използвани за насочване на Европа по пътя към устойчиво и стабилно възстановяване.
Coronavirus Response

Мерки във връзка с коронавируса

Действията на Европейския съюз за ограничаване на разпространението на коронавируса, подпомагане на националните здравни системи и преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията.

Хронология

Действия на ЕС

European Central Bank

Европейска централна банка

Мерки във връзка с извънредната ситуация, породена от пандемията от коронавирус — парична политика и банков надзор

Европейската солидарност в действие

В тези времена на криза държави, региони и граждани в целия ЕС подават ръка на своите съседи. По-долу можете да прочетете за отлични примери за европейска солидарност.

#EuropeansAgainstCovid19

Коронавирус: Европейската солидарност в действие

Европейците срещу COVID-19

Борба с дезинформацията

Пандемията от COVID-19 в Европа е съпроводена от вълна от често пъти опасна невярна и подвеждаща информация. Борбата с дезинформацията, невярната информация и чуждестранната намеса сe води съвместно от европейските институции, държавите членки на ЕС, гражданското общество и онлайн платформите.

Как да се борим с дезинформацията (Европейски парламент)

Борба с дезинформацията (Съвет на Европейския съюз)

Борба с дезинформацията (Европейска комисия)

План за възстановяване за Европа

За да се помогне за преодоляване на икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус, и за да се стимулират европейското възстановяване, запазването и създаването на работни места, Европейската комисия предлага мащабен план за възстановяване за Европа, чрез който ще се използва пълният потенциал на бюджета на ЕС.

План за възстановяване за Европа (Съвет на Европейския съюз, последни развития и хронология)

План за възстановяване за Европа (Европейска комисия)

Държавите — членки на ЕС и Европейското икономическо пространство

Новини