Direct naar de inhoud

De gezamenlijke EU-aanpak van de coronacrisis

Op 5 mei 2023 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie na ruim drie jaar het einde van de wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied wegens COVID-19 verklaard.

De COVID-19-pandemie heeft een zware tol geëist van mensen, onze samenleving en onze economie, maar de EU heeft die pandemie met succes overwonnen dankzij onze samenwerking, vastberadenheid, uithouding, wetenschap en innovatie. 

Met alle middelen waarover ze beschikte, hielp de Europese Unie de EU-landen hun nationale maatregelen te coördineren. Dat hield ook in dat zij objectieve informatie gaf over de verspreiding van het virus, over de maatregelen om de uitbraak in te dammen en over de inspanningen voor het herstel van de economische en sociale schade.

Dankzij de solidariteit tussen landen, regio’s en mensen in de EU konden we de pandemie bestrijden en overwinnen.

Om de mensen die economisch werden getroffen door de pandemie te ondersteunen, de Europese economie weer snel op gang te brengen, bestaande banen te redden en nieuwe te scheppen, heeft de Europese Commissie een groot herstelplan voor Europa vastgesteld, dat het maximale uit de EU-begroting haalt.

Op deze pagina vindt u een aantal teksten over COVID-19 die de EU-instellingen en de EU-landen tijdens de pandemie hebben gepubliceerd.

De reactie van de EU

De EU heeft een ongezien herstelplan opgesteld om de Europese economie op gang te brengen en de groene en digitale transitie te ondersteunen. Dit plan maakt Europa veerkrachtiger en beter voorbereid op toekomstige uitdagingen. Er werd ongeveer 2 biljoen euro in lopende prijzen in geïnvesteerd en zo is Europa op weg naar een duurzaam en veerkrachtig herstel.

NextGenerationEU heeft met meer dan 800 miljard euro het herstel na de pandemie bevorderd, onze economieën gemoderniseerd en de groene en digitale transitie gestimuleerd.

Het doortastende optreden van de EU sinds 2020, in het kader van de EU-strategie voor vaccins, heeft zijn vruchten afgeworpen. Meer dan 80 % van de volwassen bevolking van de EU is volledig gevaccineerd tegen COVID-19. De Europese Commissie heeft gezorgd voor 4,6 miljard vaccindoses, zowel voor Europese burgers als voor niet-EU-landen.

Tijdens de pandemie hebben landen, regio’s en steden in de hele EU elkaar de helpende hand geboden. Lees verhalen over Europese solidariteit op zijn best.

Dankzij het digitale EU-COVID-certificaat konden burgers in de hele Europese Unie veilig reizen. Vervolgens werd het wereldwijd gebruikt. Tegen de zomer van 2023 waren 2,2 miljard digitale EU-covidcertificaten afgegeven.

De pandemie heeft aangetoond hoe belangrijk coördinatie tussen de Europese landen is om de volksgezondheid te beschermen. Daarom werkt de EU aan een Europese gezondheidsunie om zich samen voor te bereiden en te reageren op toekomstige gezondheidscrises.

De coronacrisis in Europa ging gepaard met een golf van vaak gevaarlijke, foute en misleidende informatie. Alle Europese instellingen, EU-landen, maatschappelijke organisaties en onlineplatforms hebben samen de strijd aangebonden met deze desinformatie, foute berichtgeving en buitenlandse inmenging.

Raadpleeg de tijdlijn van de maatregelen van de EU-instellingen tijdens de crisis.