Gå til hovedindholdet

EU's fælles reaktion på covid-19

Efter mere end 3 år erklærede Verdenssundhedsorganisationen den 5. maj 2023 covid-19 for ikke længere at være en global sundhedskrise.

Covid-19-pandemien ramte mange mennesker og hele vores samfund og vores økonomi hårdt, men det lykkedes EU at overvinde den takket være vores samarbejde, beslutsomhed, vedholdenhed, forskning og innovation. 

EU mobiliserede alle de ressourcer, der var til rådighed for at hjælpe EU-landene med at koordinere deres reaktion på coronakrisen. Det omfattede bl.a. objektiv information om spredningen af virusset, en effektiv indsats for at dæmme op for den og en række foranstaltninger, der blev truffet for at udbedre de økonomiske og samfundsmæssige skader, som pandemien har forårsaget.

I hele EU bidrog solidariteten mellem lande, regioner og folk til at bekæmpe og overvinde pandemien.

For at støtte dem, der blev økonomisk ramt af pandemien, kickstarte den europæiske genopretning og beskytte og skabe job fremsatte Europa-Kommissionen en omfattende genopretningsplan for Europa, der skulle udnytte EU-budgettet fuldt ud.

På denne side kan du få adgang til et udvalg af ressourcer om covid-19, som EU-institutionerne og EU-landene offentliggjorde under pandemien.

Sådan reagerede EU

EU har udarbejdet en genopretningsplan uden fortilfælde for at kickstarte den europæiske økonomi og støtte den grønne og den digitale omstilling, hvilket gør Europa mere modstandsdygtigt og rustet til fremtidige udfordringer. Omkring 2 billioner euro i løbende priser sætter Europa på kurs mod en bæredygtig og modstandsdygtig genopretning.

Med mere end 800 mia. euro har NextGenerationEU fremskyndet genopretningen efter pandemien og samtidig moderniseret vores økonomier og sat skub i den rene og den digitale omstilling.

EU udviste fra 2020 beslutsomhed med vaccinestrategien, og gav resultater. Over 80 % af EU's voksne befolkning er færdigvaccineret mod covid-19. Europa-Kommissionen har indtil videre sikret op til 4,6 mia. doser vacciner mod covid-19 til europæiske borgere og til lande uden for EU.

Lande, regioner og borgere i hele EU rakte en hjælpende hånd til nabolandene under pandemien. Læs eksempler på europæisk solidaritet, når den er bedst.

EU's digitale covidcertifikat gjorde det lettere for borgere i hele EU at rejse sikkert. Det satte senere en global standard. I sommeren 2023 var der blevet udstedt 2,2 milliarder eksemplarer af EU's digitale covidcertifikat.

Da pandemien viste os betydningen af koordinering mellem de europæiske lande for at beskytte folks sundhed, har EU opbygget en europæisk sundhedsunion for at forberede sig og handle sammen på fremtidige sundhedskriser.

Coronavirusudbruddet førte til en bølge af ofte farlige falske og vildledende informationer. Bekæmpelse af bevidst og utilsigtet misinformation og udenlandsk indblanding blev en fælles indsats, der involverede alle EU-institutioner, alle EU-lande, civilsamfundet og en række onlineplatforme.

Se tidslinjen for EU-institutionernes indsats under krisen.