Skip to main content
European Union

Közös uniós fellépés a Covid19 ellen

Az EU minden rendelkezésére álló eszközt bevet azért, hogy segítsen a tagállamoknak összehangolni válaszintézkedéseiket. Többek között tárgyilagos információkkal szolgál a vírus terjedéséről, a megfékezésére irányuló hatékony eszközökről és a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyrehozatalát célzó intézkedésekről.

Erről az oldalról elérhetők az uniós intézmények és szervek, valamint a tagállamok koronavírus-vonatkozású webhelyei és információforrásai.

Reflektorfényben

A Next Generation EU több, mint helyreállítási terv: soha vissza nem térő alkalom, hogy megerősödve kerüljünk ki a világjárványból, átalakítsuk gazdaságainkat, lehetőségeket és munkahelyeket teremtsünk, valamint olyan hellyé tegyük Európát, ahol szívesen élünk.
Az EU-országok vezetői megállapodtak az európai helyreállítási tervről. Összesen mintegy 1,8 billió euró áll majd Európa rendelkezésére ahhoz, hogy rugalmas ellenálló képességét fokozza, és elinduljon a fenntartható fellendülés útján.
Az Európai Unió intézkedéseinek célja a koronavírus terjedésének megfékezése, a tagállami egészségügyi rendszerek támogatása és a világjárvány társadalmi-gazdasági hatásainak ellensúlyozása.

Időrend

Uniós fellépés

Legfrissebb hírek a koronavírus-válságról: uniós intézkedések, a külföldön rekedt uniós polgárok hazaszállítása és a szolidaritás ékes példái világszerte

Európai szolidaritás a gyakorlatban

Az EU országai, régiói és városai segítséget nyújtottak egymásnak a válság alatt. Az alábbiakban példákat teszünk közzé az európai szolidaritásról.

#EuropeansAgainstCovid19

Koronavírus: Európai szolidaritás a gyakorlatban

Európaiak a Covid19 ellen

Küzdelem a dezinformáció ellen

A Covid19-járványt Európában az álhírek és a szándékosan félrevezető információk áradata kíséri, melyek gyakran veszélyesek lehetnek. Az uniós intézmények, az EU tagállamai, a civil társadalom és az online platformok közösen küzdenek a dezinformáció, a félretájékoztatás és a külföldi beavatkozások ellen.

Küzdelem a dezinformáció ellen (Európai Parlament)

Küzdelem a dezinformáció ellen (az Európai Unió Tanácsa)

Küzdelem a dezinformáció ellen (Európai Bizottság)

Európai helyreállítási terv

Az Európai Bizottság nagyszabású helyreállítási tervet javasolt az EU számára, mely az uniós költségvetésben rejlő lehetőségek maximális kiaknázásán alapul. A cél a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk rendezésének elősegítése, az európai helyreállítás beindítása, valamint munkahelyek létrehozása és a munkahelyek védelme.

Európai helyreállítási terv (az Európai Unió Tanácsa, legfrissebb fejlemények és ütemterv)

Európai helyreállítási terv (Európai Bizottság)

Uniós tagállamok, Európai Gazdasági Térség és az Egyesült Királyság

Hírek