Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2010-2019

Μια δεκαετία προκλήσεων

Η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει σκληρά την Ευρώπη. Το 2012 απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης. Οι ταραχές και οι πόλεμοι σε διάφορες χώρες οδηγούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να αναλάβει αυτά τα άτομα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία τους και σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης και οι ηγέτες συμφωνούν στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών. Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της ΕΕ το 2013. Ωστόσο, σε δημοψήφισμα του 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

2010 — η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χρηματοοικονομική κρίση

Μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, ορισμένες χώρες έχουν προβλήματα με τα δημόσια οικονομικά. Οι 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ διαμορφώνουν ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους. Η ΕΕ βοηθά ορισμένες χώρες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους και θεσπίζει «τραπεζική ένωση» με σκοπό έναν ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο τραπεζικό τομέα.

10 Δεκεμβρίου 2012 — απονέμεται στην ΕΕ το Νόμπελ Ειρήνης

Απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε τελετή στο Όσλο. Με το βραβείο αυτό αναγνωρίζεται η συμβολή της ΕΕ για παραπάνω από 6 δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1 Ιουλίου 2013 — η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της ΕΕ

Η Κροατία προσχωρεί στην ΕΕ και γίνεται το 28ο μέλος της.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ημερομηνία προσχώρησής τους

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Νοέμβριος 2015 και μετά — τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη

Ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη, καθίστανται στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της τρομοκρατικής απειλής.

12 Δεκεμβρίου 2015 — συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι, 195 χώρες συνάπτουν νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την ΕΕ ν διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει σχέδιο δράσης με στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Δεκέμβριος του 2015 — πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζητούν άσυλο στην Ευρώπη

Στο τέλος του 2015, πάνω από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο έχουν φτάσει στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Οι ηγέτες της ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειες για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο σε συνεργασία με γειτονικά κράτη, όπως η Τουρκία.

23 Ιουνίου 2016 — το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ

Σε δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, το 52 % των ψηφοφόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από περισσότερα από 40 έτη που ήταν μέλος. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναχωρεί στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

Δεκέμβριος 2019 — Προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη

Η ανησυχία του κοινού για την κλιματική κρίση αυξάνεται, ωθούμενη από ένα αυξανόμενο και ενεργό διεθνές κίνημα νέων. Η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει καθήκοντα με σταθερή εστίαση στον στόχο να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, μέσω μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.