Haasteiden vuosikymmen
Maailmanlaajuinen talouskriisi koettelee Eurooppaa. Vuonna 2012 Euroopan unionille myönnetään Nobelin rauhanpalkinto. Sotien ja levottomuuksien vuoksi kotiseudultaan pakenemaan joutuvat ihmiset hakevat turvaa Euroopasta. EU:n haasteena on varmistaa, että tulijat saavat asianmukaista suojaa ja että heidän ihmisoikeuksiaan kunnioitetaan. Ilmastonmuutos on poliittisen asialistan kärjessä, ja haitallisten päästöjen vähentämisestä sovitaan. Kroatiasta tulee EU:n 28. jäsenmaa vuonna 2013. Vuonna 2016 järjestetyssä kansanäänestyksessä Yhdistynyt kuningaskunta kuitenkin äänestää EU:sta eroamisen puolesta.
2010 – EU:n vastaus finanssikriisiin
Useilla jäsenmailla on vaikeuksia julkisen taloutensa rahoittamisessa vuonna 2008 alkaneen talous- ja finanssikriisin seurauksena. Kaikki 16 euroalueen maata tukevat suunnitelmaa, jolla avustetaan maita selviytymään julkisen talouden alijäämistään. EU auttaa useita jäsenmaita torjumaan kriisin aiheuttamia vaikeuksia ja perustaa pankkiunionin tukeakseen pankkien vakautta.
10.12.2012 – EU saa Nobelin rauhanpalkinnon
Euroopan unioni vastaanottaa Nobelin rauhanpalkinnon Oslossa. Palkinto myönnetään tunnustukseksi kuuden vuosikymmenen työstä, jota EU on tehnyt Euroopassa rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämiseksi.
* Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/99 ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.
Marraskuusta 2015 lähtien – Terroristit iskevät Euroopassa
Useissa Euroopan kaupungeissa, muun muassa Pariisissa, Brysselissä, Nizzassa, Berliinissä, Lontoossa ja Barcelonassa, tehdään terrori-iskuja. EU ja sen jäsenmaat toteuttavat toimia terrorismin uhkan torjumiseksi kaikilla rintamilla.
12.12.2015 – Pariisin ilmastosopimus
YK:n konferenssissa Pariisissa 195 maata sopii uudesta ilmastosopimuksesta, jossa EU:lla on keskeinen rooli. Sopimukseen sisältyy toimintasuunnitelma, jonka avulla ilmaston lämpenemistä pyritään rajoittamaan selvästi alle kahteen celsiusasteeseen esiteollisen kauden lämpötilatasoon verrattuna.
Joulukuu 2015 – Yli miljoona turvapaikanhakijaa Euroopassa
Vuoden 2015 aikana Eurooppaan saapuu yli miljoona uutta turvapaikanhakijaa. Monet heistä pakenevat Syyrian sisällissotaa ja tarvitsevat kansainvälistä suojelua. EU-johtajat pyrkivät tehostamaan ulkorajoilla suoritettavia tarkastuksia ja vähentämään turvapaikanhakijoiden määrää yhteistyössä EU:n naapurimaiden, kuten Turkin, kanssa.
23.6.2016 – Yhdistynyt kuningaskunta äänestää EU-eron puolesta
Kesäkuussa 2016 järjestetyssä kansanäänestyksessä 52 prosenttia Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisista äänestää Euroopan unionista eroamisen puolesta yli 40 jäsenyysvuoden jälkeen. Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:sta 31.1.2020.
Joulukuu 2019 – Kohti ilmastoneutraalia Eurooppaa
Yleinen huoli ilmastokriisistä kasvaa. Kehitystä vauhdittaa etenkin kasvava ja aktiivinen kansainvälinen nuorisoliike. Uusi komissio aloittaa toimintansa ja asettaa tavoitteekseen tehdä Euroopasta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä uuden kasvustrategian eli Euroopan vihreän kehityksen ohjelman avulla.