Skip to main content

Helmut Kohl és François Mitterrand: a megbékélés vezéralakjai

A német egység és az európai egyesítés ugyanazon érme két oldala.

Helmut Kohl

Franciaország az anyaországunk, Európa a jövőnk.

François Mitterrand

Közéleti szerepvállalás

Helmuth Kohl 16 éven át – a XX. században német vezetői hivatalt betöltők közül a leghosszabb ideig – volt német kancellár. François Mitterrand Franciaország történetében úgyszintén a leghosszabb ideig, azaz 14 évig volt elnök. François Mitterrand 1996-ban, Helmuth Kohl 2017-ben hunyt el, miután több évtizeden át szolgálták hazájukat és az Európai Uniót.

President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.
President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.

Mitterrand elnök és Kohl kancellár, kéz a kézben a verduni Douaumont Ossuary katonai temetőben egy emlékkoszorú előtt, 1984-ben.

Jövőkép Európa számára

Helmuth Kohl és François Mitterrand fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy a háború után helyreállítsák a francia–német kapcsolatokat, és a két nemzet közötti megbékélést szem előtt tartva az európai integráció előmozdítására törekedtek. Az első világháború kitörésének 70. évfordulója alkalmából 1984. szeptember 22-én rendezett megemlékezésen a két, egymás kezét fogó vezetőről készült, mára ikonikussá vált megindító kép világszerte címlapra került. A kép jól szemléltette, hogy milyen nagy utat tett meg Franciaország, Németország és Európa a második világháború vége óta.

A francia–német kapcsolatokért folytatott évtizedes tevékenységéért a két politikus 1988-ban közösen kapta meg az Európa egyesítéséért végzett munkát elismerő Nagy Károly-díjat.

Kiadványok

További információk Helmuth Kohl és François Mitterrand életéről, munkásságáról és az európai integrációhoz való hozzájárulásáról