Skip to main content

Helmut Kohl og François Mitterrand: frontløbere i forsoningen

Tysk genforening og europæisk forening er to sider af samme sag.

Helmut Kohl

Frankrig er vores fædreland, Europa er vores fremtid.

François Mitterrand

Deres liv og samtid

Kohl var forbundskansler i 16 år og var dermed den længst siddende tyske kansler i det 20. århundrede. Tilsvarende var Mitterrand Frankrigs præsident i 14 år og dermed den længst siddende præsident i Frankrigs historie. François Mitterrand døde i 1996 og Helmut Kohl i 2017 efter årtier i deres landes og i EU's tjeneste.

President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.
President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.

Præsident Mitterrand og Forbundskansler Kohl står hånd i hånd foran to mindekranse ved Ossuaire de Douaumont ved Verdun i 1984

En vision for Europa

Helmut Kohl og François Mitterrand gjorde en stor indsats for at styrke relationerne mellem Frankrig og Tyskland i kølvandet på anden verdenskrig og understregede vigtigheden af at opretholde fred mellem de to lande, mens man arbejdede på visionen om et integreret Europa. Billedet af de to statsoverhoveder hånd i hånd ved en ceremoni den 22. september 1984 i anledning af 70-års dagen for første verdenskrigs begyndelse er både ikonisk og bevægende og trak mange internationale overskrifter. Det blev et symbol på, hvor langt Frankrig, Tyskland og Europa var nået efter afslutningen af anden verdenskrig.

Som anerkendelse af deres livslange arbejde for at styrke relationerne mellem Frankrig og Tyskland modtog de Karlsprisen i 1988. Prisen tildeles for arbejde, der fremmer den europæiske integration.

Publikationer

Læs mere om Kohl og Mitterrand – deres liv, arbejde og bidrag til det europæiske projekt