Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Helmut Kohl i François Mitterrand: predvodnici pomirenja

Njemačko jedinstvo i ujedinjenje Europe dvije su strane iste medalje.

Helmut Kohl

Francuska je naša matična država, a Europa naša budućnost.

François Mitterrand

Život i povijesni kontekst

Kohl je dužnost kancelara obnašao 16 godina, najduže od svih njemačkih čelnika u 20. stoljeću. Isto tako Mitterrand je bio predsjednik Francuske 14 godina, što je najduže od svih francuskih predsjednika. Kohl je preminuo 1996., a Mitterand 2017., obojica nakon više desetljeća služenja svojim zemljama i EU-u.

President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.
President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.

Predsjednik Mitterrand i kancelar Kohl držeći se za ruke pred vijencem položenim u kosturnici u Douaumontu, kod Verduna, 1984.

Vizija za Europu

Kohl i Mitterrand svim su snagama nastojali poboljšati odnose Francuske i Njemačke u poslijeratnom razdoblju i uvijek naglašavali da je za europsku integraciju važan miran suživot njihovih dvaju naroda. Njihovo držanje za ruke 22. rujna 1984. pri obilježavanju 70. godišnjice početka Prvog svjetskog rata svima je poznat i dirljiv prizor, koji je u to vrijeme bio glavna vijest diljem svijeta. Pokazao je koliko su Francuska, Njemačka i Europa napredovale od kraja Drugog svjetskog rata.

Kao priznanje za životni rad na poboljšanju odnosa Francuske i Njemačke 1988. zajedno su primili nagradu Karlo Veliki, koja se dodjeljuje za rad na ujedinjenju Europe.

Publikacije

Više o životu, radu i doprinosu Kohla i Mitterranda europskom projektu