Skip to main content

Helmut Kohl in François Mitterrand: voditelja sprave

Nemška enotnost in združitev Evrope sta dve plati iste medalje.

Helmut Kohl

Francija je naša matična država, Evropa je naša prihodnost.

François Mitterrand

Življenje in zgodovinsko ozadje

Kohl je bil kancler 16 let, kar je dlje kot kateri koli drugi nemški voditelj v 20. stoletju. Podobno je bil Mitterrand predsednik Francije 14 let, kar je najdaljši predsedniški mandat v zgodovini Francije. Mitterrand je umrl leta 1996, Kohl pa leta 2017. Več desetletij sta služila svojima državama in Evropi.

President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.
President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.

Predsednik Mitterrand in kancler Kohl stojita z roko v roki pred spominskim vencem pri kostnici Douaumont v Verdunu leta 1984.

Vizija za Evropo

Kohl in Mitterrand sta si neutrudno prizadevala za krepitev odnosov med Francijo in Nemčijo v povojnem obdobju in pri procesu evropskega povezovanja poudarjala pomen miru med narodi. Simbolična in ganljiva fotografija voditeljev, ki se držita za roke na slovesnosti 22. septembra 1984 ob 70. obletnici začetka prve svetovne vojne, je obšla svet. Ponazorila je napredek v medsebojnih odnosih Francije, Nemčije in Evrope od konca druge svetovne vojne.

Leta 1988 sta voditelja prejela nagrado Karla Velikega kot priznanje za življenjsko delo na področju nemško-francoskih odnosov. Nagrada se podeljuje za dosežke na področju evropskega povezovanja.

Publikacije

Več o življenju, delu in prispevku Kohla in Mitterranda k evropskemu projektu