Skip to main content

Helmut Kohl și François Mitterrand: artizani ai reconcilierii

Unitatea germană și unificarea europeană sunt două fețe ale aceleiași monede.

Helmut Kohl

Franța este patria noastră, Europa este viitorul nostru.

François Mitterrand

Viața și cariera

Kohl a fost cancelar timp de 16 ani, cel mai lung mandat deținut de un lider german în secolul al XX-lea. La rândul său, Mitterrand a avut cel mai lung mandat de președinte din istoria Franței, ocupând această funcție timp de 14 ani. Mitterrand și Kohl au încetat din viață în 1996, respectiv 2017, după decenii în care și-au servit propriile țări și Uniunea Europeană.

President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.
President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.

Președintele Mitterrand și cancelarul Kohl, mână în mână în fața unei coroane comemorative la Osuarul Douaumont, de la Verdun, în 1984.

O viziune pentru Europa

Kohl și Mitterrand au depus eforturi mari pentru a consolida relația dintre Germania și Franța în anii de după război, punând accent pe importanța păcii dintre cele două națiuni și pe realizarea integrării europene. Imaginea emoționantă a celor doi lideri ținându-se de mână în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la 22 septembrie 1984 pentru a marca 70 de ani de la începutul Primului Război Mondial a devenit reprezentativă și a făcut înconjurul lumii. Ea a arătat drumul lung parcurs de Franța, Germania și Europa, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În semn de recunoaștere a efortului depus pentru îmbunătățirea relațiilor franco-germane, cei doi lideri au primit împreună, în 1988, premiul Charlemagne, care recompensează contribuțiile aduse la unificarea europeană.

Publicații

Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Helmut Kohl și François Mitterrand la proiectul european

Informații suplimentare