Направо към основното съдържание

Хелмут Кол и Франсоа Митеран: водещи фигури в процеса на помирение

Германското единство и обединението на Европа са двете страни на една и съща монета.

Хелмут Кол

Франция е нашата майка, Европа е нашето бъдеще.

Франсоа Митеран

Живот и дейност

Хелмут Кол е канцлер в продължение на 16 години. Той е германският лидер, който най-дълго заема този пост през ХХ век. Подобно на него Митеран е президент на Френската република в продължение на 14 години – най-дълго заемалият президентския пост в историята на Франция. Митеран и Кол умират съответно през 1996 г. и 2017 г., след като десетилетия наред служат на своите страни и на ЕС.

President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.
President Mitterrand and Chancellor Kohl standing hand in hand in front of a memorial wreath at the Douaumont Ossuary, Verdun in 1984.

Президентът Митеран и канцлерът Кол стоят ръка за ръка пред мемориален венец на костницата Дуомон във Вердюн през 1984 г.

Визия за Европа

Кол и Митеран полагат много усилия за укрепване на следвоенните отношения между Франция и Германия и подчертават значението на мира между своите народи в стремежа към европейска интеграция. Снимката на двамата лидери, хванати за ръце по време на церемония на 22 септември 1984 г. по повод 70-ата годишнина от началото на Първата световна война, е емблематичен и вълнуващ образ, който се превръща във водеща световна новина. Това показва колко далеч са стигнали Франция, Германия и Европа след края на Втората световна война.

В знак на признателност за извършената от тях работа през целия им живот в областта на френско-германските отношения, през 1988 г. те получават наградата „Карл Велики“, която се присъжда за принос в изграждането на обединена Европа.

Публикации

Повече за живота, работата и приноса на Кол и Митеран за европейския проект