Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζαν Μονέ: η ενοποιητική δύναμη πίσω από τη γέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνεχίστε, συνεχίστε, δεν υπάρχει άλλο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης εκτός από την ένωση.

Ζαν Μονέ

Ζωή και ιστορικό πλαίσιο

Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1914, ο Μονέ επικοινώνησε με την κυβέρνηση παρουσιάζοντας μία πρόταση για τον καλύτερο συντονισμό της μεταφοράς πολεμοφοδίων με τους συμμάχους της Γαλλίας. Αργότερα, διορίστηκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κοινωνίας των Εθνών, όταν ιδρύθηκε το 1919. Το 1943 ο Μονέ εντάχθηκε στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η οποία λειτουργούσε ως εξόριστη de facto γαλλική κυβέρνηση στο Αλγέρι. Εκείνη την εποχή άρχισε να διατυπώνει ξεκάθαρα το όραμά του για μια ενωμένη Ευρώπη με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης.

Ένα όραμα για την Ευρώπη

Καθώς, μετά τον πόλεμο, οι διεθνείς εντάσεις αυξάνονταν, ο Μονέ θεώρησε ότι είχε φτάσει η στιγμή να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την ενότητα της Ευρώπης και, μαζί με την ομάδα του, άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν εκφώνησε τη «Διακήρυξη Σουμάν» εξ ονόματος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ιθύνων νους και συντάκτης της Διακήρυξης, με την οποία προτεινόταν να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα υπό τη διαχείριση μίας Ανώτατης Αρχής, ήταν ο Μονέ. Το σκεπτικό ήταν ότι η από κοινού παραγωγή των πόρων αυτών από τις δύο ισχυρότερες χώρες της ηπείρου θα μπορούσε να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο στο μέλλον.

Jean Monnet on the integration of Europe.
Jean Monnet on the integration of Europe.

 

Εκδόσεις

Περισσότερα σχετικά με τη ζωή, το έργο και τη συμβολή του Ζαν Μονέ στο ευρωπαϊκό εγχείρημα