Ο Ζαν Μονέ, Γάλλος πολιτικός και οικονομικός σύμβουλος, υπήρξε όλη του τη ζωή υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οι ιδέες του ενέπνευσαν τη «Διακήρυξη Σουμάν» για τη συνένωση της εθνικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα της Γαλλίας και της Γερμανίας υπό μία ενιαία δομή.
![Jean Monnet](https://european-union.europa.eu/sites/default/files/styles/oe_theme_medium_no_crop/public/2021-03/Jean-Monnet-feature-media.jpg?itok=rsKB6u-S)
Ζωή και ιστορικό πλαίσιο
Όταν το 1914 ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μονέ ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση και παρουσίασε μια πρόταση για τον καλύτερο συντονισμό με τους συμμάχους της Γαλλίας για τη μεταφορά των πολεμοφοδίων . Αργότερα, όταν ιδρύθηκε η Κοινωνία των Εθνών το 1919 ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα. Το 1943 ο Μονέ έγινε μέλος της Γαλλικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, η οποία λειτουργούσε ως εξόριστη de facto γαλλική κυβέρνηση στο Αλγέρι. Τότε διατύπωσε ξεκάθαρα το όραμά του για μια ενωμένη Ευρώπη με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης.
Όραμα για την Ευρώπη
Μετά τον πόλεμο, οι διεθνείς εντάσεις αυξάνονταν και ο Μονέ θεώρησε ότι είχε φτάσει η στιγμή να επιδιωχθεί η ενότητα της Ευρώπης. Με τη βοήθεια των συνεργατών του, άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν εκφώνησε τη Διακήρυξη Σουμάν εξ ονόματος της γαλλικής κυβέρνησης.
Ιθύνων νους και συντάκτης της Διακήρυξης, με την οποία προτεινόταν να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα υπό τη διαχείριση μίας Ανώτατης Αρχής, ήταν ο Μονέ. Το σκεπτικό ήταν ότι η από κοινού παραγωγή των πόρων αυτών από τις δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο στο μέλλον.
![Jean Monnet on the integration of Europe.](/sites/default/files/styles/oe_theme_medium_no_crop/public/2021-03/Jean%20Monnet-signature.png?itok=XpnmO3DB)
Δημοσιεύσεις
Περισσότερα για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή του Ζαν Μονέ στο ευρωπαϊκό εγχείρημα