Gå direkt till innehållet

Jean Monnet – den enande kraften bakom EU:s födelse

Fortsätt, fortsätt, det finns ingen framtid för Europas folk om de inte enas.

Jean Monnet

Liv och karriär

När första världskriget bröt ut 1914 kontaktade Jean Monnet den franska regeringen och föreslog en bättre samordning av transporten av krigsmateriel mellan Frankrike och dess allierade. Han utsågs senare till biträdande generalsekreterare för Nationernas förbund när det bildades 1919. År 1943 blev Monnet medlem av den franska kommittén för landets befrielse, den franska exilregeringen i Alger. Det var vid den här tiden som han först uttryckte sin vision om ett enat Europa för att säkra freden.

En vision för Europa

När den internationella spänningen ökade efter kriget kände Jean Monnet att det var dags att försöka nå europeisk enhet, och tillsammans med sina medarbetare började han utforma konceptet om en europeisk gemenskap. Den 9 maj 1950 presenterade Frankrikes utrikesminister Robert Schuman Schumandeklarationen på den franska regeringens vägnar.

Deklarationen hade utarbetats av Monnet och gick ut på att all tysk och fransk kol- och stålframställning skulle underställas en hög myndighet. Om tillverkningen delades mellan de två mäktigaste länderna i Europa skulle man kunna förhindra nya krig.

Jean Monnet on the integration of Europe.
Jean Monnet on the integration of Europe.

 

Publikationer

Läs mer om Jean Monnets liv, arbete och bidrag till EU-projektet.