Jean Monnet, politician francez și consilier economic, a fost, pe parcursul întregii sale vieți, un susținător al integrării europene. Ideile sale au inspirat Planul Schuman, care a urmărit să unească producția națională franceză și germană de cărbune și oțel sub o singură umbrelă.
Viața și cariera
Când a izbucnit Primul Război Mondial în 1914, Monnet a contactat guvernul, propunând o mai bună coordonare a transportului de provizii de război cu aliații Franței. Mai târziu, la crearea Ligii Națiunilor, în 1919, a fost numit secretar general adjunct al acesteia. În 1943, Monnet a devenit membru al Comitetului Francez de Eliberare Națională, guvernul francez constituit în exil la Alger. În această perioadă și-a exprimat în mod clar viziunea privind o Europă unită pentru menținerea păcii.
O viziune pentru Europa
După război, în condițiile unor presiuni internaționale în creștere, Monnet a considerat că era timpul să se meargă înainte pe calea unificării europene. Alături de echipa sa, a început să lucreze la conceptul de Comunitate Europeană. La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a pronunțat „Declarația Schuman”, în numele guvernului francez.
Această declarație, inițiată și pregătită de către Monnet, propunea plasarea întregii producții germano-franceze de cărbune și oțel sub responsabilitatea unei înalte autorități unice. S-a pornit de la ideea că, dacă cele mai puternice țări din Europa gestionează împreună producția acestor resurse, războaiele vor putea fi prevenite.
Publicații
Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Jean Monnet la proiectul european