Skip to main content

Jean Monnet: den samlende kraft bag oprettelsen af det, der senere skulle blive til EU

Fremad, fremad. Fremtiden for Europas befolkninger ligger i fællesskabet.

Jean Monnet

Liv og samtid

Da første verdenskrig brød ud i 1914, kontaktede Jean Monnet regeringen med et forslag, der skulle forbedre koordineringen af krigsforsyningstransporterne med Frankrigs allierede. Han blev senere udnævnt til vicegeneralsekretær for Folkeforbundet, da det blev etableret i 1919. I 1943 blev Monnet medlem af den franske kommission for national befrielse, som var den franske eksilregering i Algeriet. Allerede på det tidspunkt formulerede han sin vision om et forenet Europa med det mål at sikre freden.

En vision for Europa

Med de voksende internationale spændinger efter krigen mente Jean Monnet, at tiden var inde til at forfølge idéerne om et forenet Europa, og han og hans team begyndte at arbejde på idéen om et europæisk fællesskab. Den 9. maj 1950 fremsatte Frankrigs udenrigsminister Robert Schuman på vegne af den franske regering "Schuman-erklæringen".

Erklæringen var foranlediget og udarbejdet af Jean Monnet, og hensigten var at samle al produktion af kul og stål i Tyskland og Frankrig under en fælles overmyndighed. Idéen var, at hvis produktionen af de vigtige råstoffer blev et fælles anliggende for de to mest magtfulde lande i Europa, ville det forhindre krig i fremtiden.

Jean Monnet on the integration of Europe.
Jean Monnet on the integration of Europe.

 

Publikationer

Læs mere om Jean Monnets liv, arbejde og bidrag til det europæiske projekt