Jean Monnet, de Franse politicus en economisch adviseur zette zich zijn leven lang in voor Europese integratie. Zijn ideeën waren de inspiratie voor het Schumanplan om de Franse en Duitse productie van kolen en staalproductie te bundelen.

Monnet en zijn tijd
Toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbrak, deed Monnet een voorstel aan de regering om het transport van oorlogsvoorraden met de bondgenoten van Frankrijk beter te coördineren. Na de oprichting van de Volkenbond in 1919 werd hij benoemd tot adjunct-secretaris-generaal. In 1943 werd Monnet lid van het Franse comité voor nationale bevrijding, de feitelijke Franse regering in ballingschap in Algiers. Het was in deze periode dat hij duidelijk zijn visie uitsprak voor een verenigd Europa om vrede te waarborgen.
Een visie voor Europa
Gezien de toenemende internationale spanningen na de oorlog was het volgens Jean Monnet tijd om te zorgen voor Europese eenheid. Hij begon met zijn team aan het concept van een Europese Gemeenschap te werken. Op 9 mei 1950 kwam Robert Schuman, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, namens de Franse regering met een verklaring, de “Schumanverklaring”.
Monnet was de drijvende kracht en belangrijkste auteur van die verklaring. Hij stelde voor om de volledige Duits-Franse productie van kolen en staal onder één Hoge Autoriteit onder te brengen. Het idee was dat als de twee machtigste landen van het continent hun grondstoffenproductie zouden delen, nieuwe oorlogen voorkomen konden worden.

Publicaties
Meer over het leven, het werk en de bijdrage aan het Europese project van Jean Monnet