Glavni sadržaj

Jean Monnet: pokretačka snaga zaslužna za osnivanje Europske unije

„Nastavite, nastavite, bez ujedinjenja nema budućnosti za građane Europe.”

Jean Monnet

Život i povijesni kontekst

Kada je 1914. izbio Prvi svjetski rat, Monnet se obratio vladi s prijedlogom za bolju koordinaciju prijevoza ratnih potrepština s francuskim saveznicima. Pri osnutku Lige naroda 1919. imenovan je zamjenikom glavnog tajnika. Monnet je 1943. postao članom francuskog Komiteta nacionalnog oslobođenja, de facto francuske vlade u egzilu u Alžiru. Tada se izričito izjasnio o svojoj viziji ujedinjene Europe za očuvanje mira.

Vizija za Europu

Tenzije među narodima sve su više rasle nakon rata, zbog čega je Monnet smatrao da je vrijeme da se uspostavi jedinstvo u Europi. Sa svojim timom započeo je razvijati koncept Europske zajednice. Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, predstavio je 9. svibnja 1950. u ime francuske vlade Schumanovu deklaraciju.

Tom deklaracijom, koju je potaknuo i pripremio Monnet, predloženo je udruživanje proizvodnje ugljena i čelika Njemačke i Francuske pod jednim visokim tijelom. Sama ideja takvog udruživanja bila je da će se dijeljenjem proizvodnje tih resursa među dvama najmoćnijim zemljama u Europi spriječiti mogućnost budućeg rata.

Jean Monnet on the integration of Europe.
Jean Monnet on the integration of Europe.

 

Publikacije

Više o životu, radu i doprinosu Jeana Monneta europskom projektu