Ranskalainen talousasiantuntija ja poliitikko Jean Monnet omistautui Euroopan yhdentymiselle. Schumanin suunnitelma, Ranskan ja Saksan hiili- ja terästuotannon asettaminen yhteiseen valvontaan, on saanut innoituksensa Monnet’n ajatuksista.

Elämä ja teot
Ensimmäisen maailmansodan syttyessä vuonna 1914 Monnet otti yhteyttä Ranskan hallitukseen ja ehdotti sotatarvikekuljetusten tiiviimpää koordinointia Ranskan liittolaisten kanssa. Vuonna 1919 hänet nimitettiin vasta perustetun Kansainliiton varapääsihteeriksi. Vuonna 1943 Monnet’sta tuli Ranskan kansallisen vapautuskomitean jäsen. Se oli nimitys Ranskan hallitukselle, joka toimi maanpaossa Alger’ssa. Tuolloin Monnet ilmaisi näkemyksensä eurooppalaisten maiden muodostamasta unionista, joka varmistaisi rauhan säilymisen.
Eurooppalainen visio
Kansainväliset jännitteet kasvoivat sodan jälkeen, ja Monnet’n mielestä oli tullut aika pyrkiä kohti Euroopan yhdistymistä. Hän alkoi kollegoineen työstää ajatusta Euroopan yhteisöstä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman antoi Ranskan hallituksen nimissä Schumanin julistuksen 9. toukokuuta 1950.
Julistuksen oli pannut alulle ja laatinut Jean Monnet, ja siinä ehdotettiin Saksan ja Ranskan kaiken hiili- ja terästuotannon asettamista yhteisen korkean viranomaisen valvontaan. Tausta-ajatuksena oli, että jos kaksi Euroopan vaikutusvaltaisinta maata vastaisi yhdessä näiden raaka-aineiden tuotannosta, sotia ei enää syttyisi.

Julkaisut
Lue lisää Jean Monnet'n elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.