Skip to main content

Jean Monnet: yhdistävä voima Euroopan unionin syntymän taustalla

Eteenpäin, eteenpäin, Euroopan kansojen tulevaisuus on unionissa.

Jean Monnet

Elämä ja teot

Ensimmäisen maailmansodan syttyessä vuonna 1914 Monnet otti yhteyttä Ranskan hallitukseen ja ehdotti sotatarvikekuljetusten tiiviimpää yhteensovittamista Ranskan liittolaisten kanssa. Myöhemmin Monnet nimitettiin vasta perustetun Kansainliiton varapääsihteeriksi vuonna 1919. Vuonna 1943 Monnet’sta tuli Ranskan kansallisen vapautuskomitean jäsen. Kyse oli Ranskan hallituksesta, joka toimi maanpaossa Algerissa. Tuolloin Monnet ilmaisi ensimmäistä kertaa selkeästi näkemyksensä eurooppalaisten maiden muodostamasta unionista, joka varmistaisi rauhan säilymisen.

Eurooppalainen visio

Kansainväliset jännitteet kasvoivat sodan jälkeen, ja Monnet’n mielestä oli tullut aika pyrkiä kohti Euroopan yhdistymistä. Hän alkoi kollegoineen työstää ajatusta Euroopan yhteisöstä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman antoi Ranskan hallituksen nimissä Schumanin julistuksen 9. toukokuuta 1950.

Julistuksen oli pannut alulle ja laatinut Jean Monnet, ja siinä ehdotettiin Saksan ja Ranskan kaiken hiili- ja terästuotannon asettamista yhteisen korkean viranomaisen valvontaan. Tausta-ajatuksena oli, että jos kaksi Euroopan vaikutusvaltaisinta valtiota hoitaisivat yhdessä kyseisten tuotteiden tuotannon, sotia ei enää syttyisi.

Jean Monnet on the integration of Europe.
Jean Monnet on the integration of Europe.

 

Julkaisut

Lue lisää Jean Monnet'n elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.