Ugrás a fő tartalomra

Tények és számadatok az Európai Unió gazdaságáról

Mekkora az EU gazdasága?

Az Európai Unió 27 tagországa egységes piacot alkot.

Az előállított áruk és szolgáltatások összértékét tekintve az EU bruttó hazai terméke (GDP) 2021-ben 14,5 billió (ezermilliárd) euró volt.

Kereskedelem

A 27 tagú Unió bonyolítja a világ árukereskedelmének körülbelül 14%-át. A nemzetközi kereskedelem volumenét tekintve az EU, Kína és az Egyesült Államok az első három helyezett világszinten.

 

Forrás: Eurostat

 

 2021-ben az uniós kereskedelem a világ más országaival összesen 4300 milliárd eurót tett ki. Az EU-n belüli kereskedelem értéke 2021-ben 6786 milliárd euró volt.

Bővebben az EU-n belüli kereskedelemről

Foglalkoztatás és egyenlőség

A foglalkoztatási ráta azt mutatja, hogy a munkaképes korú népességen belül mekkora a foglalkoztatottak aránya.

 

Forrás: Eurostat

 

A munkanélküliségi ráta a munkanélküliek arányát jelzi a gazdaságilag aktív népesség egészéhez viszonyítva. Mind a munkanélküliségi ráta, mind a gazdaságilag aktív népesség mérete meghatározó mutatószám a munkaerőpiaci trendek feltérképezéséhez.

Forrás: Eurostat

 

A nemek közötti, kiigazítatlan bérkülönbség a férfi és női fizetett alkalmazottak átlagos bruttó órabére közötti különbség, a férfi fizetett alkalmazottak átlagos bruttó órabérének százalékában kifejezve. Ez a mutatószám a tíz vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél dolgozó összes munkavállaló átlagos bruttó órabére alapján kerül meghatározásra.

Forrás: Eurostat