Skip to main content

Tények és számadatok az Európai Unió gazdaságáról

Mekkora az EU gazdasága?

Az Európai Unió 27 tagországa egységes piacot alkot.

Az előállított áruk és szolgáltatások összértékét tekintve az EU bruttó hazai terméke (GDP) 2019-ben – amikor az Egyesült Királyság még az EU-hoz tartozott – 16,4 billió (ezermilliárd) euró volt.

Kereskedelem

Az Unió bonyolítja a világ árukereskedelmének körülbelül 15%-át. A nemzetközi kereskedelem volumenét tekintve az EU, Kína és az Egyesült Államok az első három helyezett világszinten.

Forrás: Eurostat

 

2019-ben az uniós kereskedelem a világ más országaival összesen 4071 milliárd eurót tett ki. Az EU-n belüli kereskedelem értéke 2019-ben 3061 milliárd euró volt.

Bővebben az EU-n belüli kereskedelemről

Foglalkoztatás és egyenlőség

A foglalkoztatási ráta azt mutatja, hogy a munkaképes korú népességen belül mekkora a foglalkoztatottak aránya.

Forrás: Eurostat

 

A munkanélküliségi ráta a munkanélküliek arányát jelzi a gazdaságilag aktív népesség egészéhez viszonyítva. Mind a munkanélküliségi ráta, mind a gazdaságilag aktív népesség mérete meghatározó mutatószám a munkaerőpiaci trendek feltérképezéséhez.

Forrás: Eurostat

 

A nemek közötti, kiigazítatlan bérkülönbség a férfi és női fizetett alkalmazottak átlagos bruttó órabére közötti különbség, a férfi fizetett alkalmazottak átlagos bruttó órabérének százalékában kifejezve. Ez a mutatószám a tíz vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél dolgozó összes munkavállaló átlagos bruttó órabére alapján kerül meghatározásra.

Forrás: Eurostat