Направо към основното съдържание

Европейският химн

Мелодията, която символизира ЕС, е от Деветата симфония, композирана през 1823 г. от Лудвиг Ван Бетовен, когато той написва музиката към „Одата на радостта“ — лирическите стихове на Фридрих фон Шилер от 1785 г.

Химнът символизира не само Европейския съюз, но също и Европа в по-широк смисъл. Поемата „Ода на радостта“ изразява идеалистичната представа на Шилер за братство между всички хора — представа, която Бетовен споделя.

През 1972 г. Съветът на Европа приема мелодията на Бетовен „Ода на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на ЕС за официалния химн на Европейския съюз. Химнът няма думи, а само музика. На универсалния език на музиката, този химн изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

Европейският химн няма за цел да замени националните химни на държавите от ЕС, а по-скоро да възхвалява ценностите, които те споделят. Химнът се изпълнява на официални церемонии с участието на Европейския съюз и по принцип на всякакви прояви от европейски характер.

Чуйте европейския химн

Чуйте европейския химн