Ο Ιταλός πολιτικός Αλτσίντε ντε Γκάσπερι επέβλεψε την ανασυγκρότηση της χώρας του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη μεταπολεμική ολοκλήρωση της Ευρώπης.
Ζωή και ιστορικό πλαίσιο
Ο ντε Γκάσπερι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ιταλίας μεταξύ 1945 και 1953, περίοδος κατά την οποία εδραιώθηκε η δημοκρατία στην Ιταλία και πραγματοποιήθηκε οικονομική ανοικοδόμηση.
Ο ντε Γκάσπερι είχε επίσης ένα ευρύτερο όραμα —αυτό της διεθνούς συνεργασίας ως βάσης για την ειρήνη. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από την ένταξη της Ιταλίας στο αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ και στο ΝΑΤΟ. Υπό την ηγεσία του αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ της χώρας του και των Ηνωμένων Πολιτειών, διόλου ασήμαντο επίτευγμα, δεδομένου ότι η Ιταλία είχε ένα από τα μεγαλύτερα κομμουνιστικά κόμματα στη Δυτική Ευρώπη εκείνη την εποχή.
Ένα όραμα για την Ευρώπη
Από το τέλος του πολέμου και μετά, ο Ντε Γκάσπερι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενότητας, επειδή πίστευε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον πολεμικές συγκρούσεις. Αντλούσε δύναμη από ένα ξεκάθαρο όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία δεν θα υποκαθιστούσε τα κράτη, αλλά θα τους επέτρεπε να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, να συνεργάζονται και να στηρίζουν το ένα το άλλο.
Τελικά, το έργο του Ντε Γκάσπερι συνέβαλε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), ενός οργανισμού που ουσιαστικά απομάκρυνε τη δυνατότητα πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών.
Ο Αλτσίντε ντε Γκάσπερι σε ομιλία του στο Στρασβούργο στις 12 Ιανουαρίου 1951
Ομιλία του Αλτσίντε ντε Γκάσπερι στο Στρασβούργο, στις 12 Ιανουαρίου 1951
Αν περιοριστούμε στη δημιουργία κοινών διοικήσεων χωρίς μια ανώτερη κεντρική αρχή που θα συγκεντρώνει, θα διαμορφώνει και θα προάγει σε ένα ανώτερο επίπεδο τις εθνικές επιδιώξεις, υπάρχει κίνδυνος τα ευρωπαϊκά όργανα να μην έχουν πλέον καμία ουσιαστική αξία ή όραμα σε σύγκριση με τον δυναμισμό των διαφόρων κρατών. Θα μπορούσαν ακόμη να φθάσουν στο σημείο να θεωρούνται ως περιττοί και δεσμευτικοί θεσμοί, όπως συνέβαινε και την περίοδο της παρακμής της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Εκδόσεις
Περισσότερα για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή του Αλτσίντε ντε Γκάσπερι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.