Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλτσίντε ντε Γκάσπερι: ένας εμπνευσμένος διαμεσολαβητής για τη δημοκρατία και την ελευθερία στην Ευρώπη

Το μέλλον δεν θα οικοδομηθεί με τη βία ούτε με κατακτητικές βλέψεις, αλλά με την υπομονετική εφαρμογή δημοκρατικών μεθόδων, το εποικοδομητικό πνεύμα της συναίνεσης και τον σεβασμό της ελευθερίας

Αλτσίντε ντε Γκάσπερι

Ζωή και ιστορικό πλαίσιο

Ο ντε Γκάσπερι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ιταλίας μεταξύ 1945 και 1953, περίοδος κατά την οποία εδραιώθηκε η δημοκρατία στην Ιταλία και πραγματοποιήθηκε οικονομική ανοικοδόμηση.

Ο ντε Γκάσπερι είχε επίσης ένα ευρύτερο όραμα —αυτό της διεθνούς συνεργασίας ως βάσης για την ειρήνη. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από την ένταξη της Ιταλίας στο αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ και στο ΝΑΤΟ. Υπό την ηγεσία του αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ της χώρας του και των Ηνωμένων Πολιτειών, διόλου ασήμαντο επίτευγμα, δεδομένου ότι η Ιταλία είχε ένα από τα μεγαλύτερα κομμουνιστικά κόμματα στη Δυτική Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Ένα όραμα για την Ευρώπη

Από το τέλος του πολέμου και μετά, ο Ντε Γκάσπερι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενότητας, επειδή πίστευε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον πολεμικές συγκρούσεις. Αντλούσε δύναμη από ένα ξεκάθαρο όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία δεν θα υποκαθιστούσε τα κράτη, αλλά θα τους επέτρεπε να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, να συνεργάζονται και να στηρίζουν το ένα το άλλο.

Τελικά, το έργο του Ντε Γκάσπερι συνέβαλε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), ενός οργανισμού που ουσιαστικά απομάκρυνε τη δυνατότητα πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών.

Ο Αλτσίντε ντε Γκάσπερι σε ομιλία του στο Στρασβούργο στις 12 Ιανουαρίου 1951

Εκδόσεις

Περισσότερα για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή του Αλτσίντε ντε Γκάσπερι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Περισσότερες πληροφορίες