Direct la conținutul principal

Alcide De Gasperi: un mediator inspirat pentru democrație și libertate în Europa

Viitorul nu va fi construit prin forță, nici prin dorința de cucerire, ci prin aplicarea perseverentă a metodei democratice, prin spiritul constructiv al înțelegerii și prin respectul față de libertate.

Alcide De Gasperi

Viața și cariera

De Gasperi a fost prim-ministru al Italiei între 1945 și 1953, perioadă în care democrația a fost consolidată și a început reconstrucția economică în Italia.

Viziunea lui De Gasperi era mai amplă: cooperarea internațională ca fundament al păcii. El este cel căruia i se datorează aderarea Italiei la Planul Marshall American și la NATO. În timpul mandatului său de prim-ministru, Italia și Statele Unite au construit o relație solidă, ceea ce este remarcabil, ținând cont că partidul comunist italian era, la vremea aceea, unul dintre cele mai mari partide comuniste din Europa de Vest.

O viziune pentru Europa

După încheierea războiului, De Gasperi a militat activ în favoarea unității europene cu convingerea că aceasta este singura cale de a preveni alte conflicte. Acțiunile sale erau motivate de o viziune a unei Europe unite, care să nu înlocuiască statele individuale, ci să le dea posibilitatea de a se completa, de a colabora și de a se sprijini reciproc.

În final, eforturile sale au contribuit la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), care a împiedicat în mod concret națiunile europene să își declare război una alteia.

Discurs pronunțat de Alcide De Gasperi, pe 12 ianuarie 1951, la Strasbourg

Publicații

Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Alcide De Gasperi la proiectul european

Informații suplimentare