Omul politic italian Alcide De Gasperi a condus reconstrucția țării sale după cel de-al Doilea Război Mondial și a jucat un rol major în integrarea europeană postbelică.
Viața și cariera
De Gasperi a fost prim-ministru al Italiei între 1945 și 1953, perioadă în care democrația a fost consolidată și a început reconstrucția economică în Italia.
Viziunea lui De Gasperi era mai amplă: cooperarea internațională ca fundament al păcii. El este cel căruia i se datorează aderarea Italiei la Planul Marshall American și la NATO. În timpul mandatului său de prim-ministru, Italia și Statele Unite au construit o relație solidă, ceea ce este remarcabil, ținând cont că partidul comunist italian era, la vremea aceea, unul dintre cele mai mari partide comuniste din Europa de Vest.
O viziune pentru Europa
După încheierea războiului, De Gasperi a militat activ în favoarea unității europene cu convingerea că aceasta este singura cale de a preveni alte conflicte. Acțiunile sale erau motivate de o viziune a unei Europe unite, care să nu înlocuiască statele individuale, ci să le dea posibilitatea de a se completa, de a colabora și de a se sprijini reciproc.
În final, eforturile sale au contribuit la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), care a împiedicat în mod concret națiunile europene să își declare război una alteia.
Discurs pronunțat de Alcide De Gasperi, pe 12 ianuarie 1951, la Strasbourg
Alcide de Gasperi - 12 ianuarie 1951, Strasbourg
Dacă nu construim decât administraţii comune, fără a avea voinţa politică superioară de a crea o autoritate centrală în care să se regăsească, să se cristalizeze şi să se alimenteze voinţele naţionale, riscăm ca acest proiect european, comparat cu vitalitatea statelor naţionale, să pară lipsit de căldură şi de viaţă. La un moment dat, ar putea fi perceput ca un harnaşament inutil şi chiar opresiv, aşa cum ajunsese să fie considerat Sfântul Imperiu Roman, în perioada sa de declin.
Publicații
Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Alcide De Gasperi la proiectul european