Siirry pääsisältöön

Alcide De Gasperi: innokas eurooppalaisen demokratian ja rauhan puolestapuhuja

Tulevaisuutta ei rakenneta pakottamalla tai alistamalla, vaan se edellyttää demokraattisten menettelyjen kärsivällistä soveltamista, rakentavaa sovintohenkeä sekä vapauden kunnioittamista.

Alcide De Gasperi

Elämä ja teot

De Gasperi toimi Italian pääministerinä vuosina 1945–1953, jolloin demokratiaa vahvistettiin Italiassa ja talouden jälleenrakentaminen alkoi.

De Gasperilla oli myös laajempi näkemys kansainvälisestä yhteistyöstä rauhan perustana. Hän taivutteli Italian osallistumaan amerikkalaisten Marshall-ohjelmaan ja liittymään Natoon. De Gasperin johdolla Italian ja Yhdysvaltojen välille kehittyi vahvat suhteet. Tämä ei ollut helppo tehtävä, kun otetaan huomioon, että Italiassa toimi tuolloin yksi Länsi-Euroopan suurimmista kommunistipuolueista.

Eurooppalainen visio

De Gasperi oli sodan päättymisestä alkaen ajanut aktiivisesti Euroopan yhdentymistä, sillä hän katsoi, että ainoastaan siten voidaan estää tulevat konfliktit. Häntä motivoi selkeä näkemys yhdentyneestä Euroopasta, joka ei korvaisi yksittäisiä valtioita vaan antaisi niille mahdollisuuden täydentää ja tukea toisiaan ja tehdä yhteistyötä.

Viime kädessä de Gasperi edisti työllään Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) perustamista, jonka myötä poistettiin tosiasiallisesti Euroopan kansakuntien kyky käydä sotaa toisiaan vastaan.

Alcide De Gasperin puhe 12. tammikuuta 1951 Strasburgissa

Julkaisut

Lue lisää Alcide De Gasperin elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.

Lisätietoa