Italialainen poliitikko Alcide De Gasperi valvoi maansa jälleenrakentamista toisen maailmansodan jälkeen ja oli keskeisessä roolissa sodanjälkeisen Euroopan yhdentymisessä.
Elämä ja teot
De Gasperi toimi Italian pääministerinä vuosina 1945–1953, jolloin demokratiaa vahvistettiin Italiassa ja talouden jälleenrakentaminen alkoi.
De Gasperilla oli myös laajempi näkemys kansainvälisestä yhteistyöstä rauhan perustana. Hän taivutteli Italian osallistumaan amerikkalaisten Marshall-ohjelmaan ja liittymään Natoon. De Gasperin johdolla Italian ja Yhdysvaltojen välille kehittyi vahvat suhteet. Tämä ei ollut helppo tehtävä, kun otetaan huomioon, että Italiassa toimi tuolloin yksi Länsi-Euroopan suurimmista kommunistipuolueista.
Eurooppalainen visio
De Gasperi oli sodan päättymisestä alkaen ajanut aktiivisesti Euroopan yhdentymistä, sillä hän katsoi, että ainoastaan siten voidaan estää tulevat konfliktit. Häntä motivoi selkeä näkemys yhdentyneestä Euroopasta, joka ei korvaisi yksittäisiä valtioita vaan antaisi niille mahdollisuuden täydentää ja tukea toisiaan ja tehdä yhteistyötä.
Viime kädessä de Gasperi edisti työllään Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) perustamista, jonka myötä poistettiin tosiasiallisesti Euroopan kansakuntien kyky käydä sotaa toisiaan vastaan.
Alcide De Gasperin puhe 12. tammikuuta 1951 Strasburgissa
Alcide de Gasperin puhe Strasbourgissa 12.1.1951
Jos luomme pelkästään yhteisiä hallintorakenteita ilman korkeampaa auktoriteettia, jonka puitteissa kansalliset näkemykset voisivat kohdata, kirkastua ja kypsyä yhteiseksi, hiotuksi poliittiseksi kannaksi, on vaara, että Euroopan laajuisesta toiminnosta tuntuu puuttuvan lämpöä ja ihanteita, kun sitä verrataan eri maiden kansalliseen, elinvoimaiseen politiikkaan. Sitä saatetaan kenties joskus jopa pitää kahlitsevana ja turhana samaan tapaan kuin Rooman keisarikuntaa rappionsa aikakaudella.
Julkaisut
Lue lisää Alcide De Gasperin elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.