Skip to main content

Alcide De Gasperi: prepričljivi zagovornik demokracije in svobode v Evropi

Prihodnosti ni mogoče graditi s silo ali željo po osvajanju, ampak z vztrajanjem pri demokraciji, konstruktivnim duhom dogovora in spoštovanjem svobode.

Alcide De Gasperi

Življenje in zgodovinsko ozadje

De Gasperi je bil med letoma 1945 in 1953, ko se je demokracija v Italiji utrdila in je potekala gospodarska obnova, italijanski predsednik vlade.

De Gasperi je imel tudi širšo vizijo, in sicer o mednarodnem sodelovanju kot temelju miru. Italijo je zastopal, ko se je pridružila Marshallovemu načrtu in postala del Nata. Pod njegovim vodstvom je ta država stkala tesne vezi z Združenimi državami. Naloga ni bila lahka, saj je imela Italija takrat eno največjih komunističnih strank v zahodni Evropi.

Vizija za Evropo

Po koncu vojne si je De Gasperi dejavno prizadeval za evropsko združevanje, saj je bil prepričan, da se le tako lahko preprečijo prihodnji konflikti. Imel je jasno vizijo o združeni Evropi, ki ne bi nadomestila posameznih držav, ampak bi jim omogočala medsebojno dopolnjevanje, sodelovanje in podporo.

De Gasperijevo delo je prispevalo k ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), ki je dejansko odpravila zmožnost medsebojnega vojskovanja evropskih narodov.

Govor Alcideja De Gasperija 12. januarja 1951 v Strasbourgu

Publikacije

Več o življenju, delu in prispevku Alcideja De Gasperija k evropskemu projektu

Dodatne informacije