Direct naar de inhoud

Alcide de Gasperi: een bevlogen bemiddelaar voor democratie en vrijheid in Europa

De toekomst zal niet worden opgebouwd door middel van macht noch door veroveringszucht, maar door het volhardend toepassen van de democratische methode, de constructieve geest van overeenstemming en het eerbiedigen van vrijheid

Alcide de Gasperi

De Gasperi en zijn tijd

De Gasperi was tussen 1945 en 1953 premier van Italië, een periode waarin de democratie in Italië werd geconsolideerd en de economie werd heropgebouwd.

De Gasperi had ook een bredere visie: die van internationale samenwerking als basis voor vrede. Hij zorgde ervoor dat Italië zich aansloot bij het Amerikaanse Marshallplan en deel ging uitmaken van de NAVO. Zijn leiderschap zorgde voor sterke banden tussen zijn land en de Verenigde Staten. Dat was geen geringe prestatie aangezien Italië op dat moment een van de grootste communistische partijen in West-Europa had.

Een visie voor Europa

Na het einde van de oorlog voerde De Gasperi actief campagne voor Europese eenheid vanuit de overtuiging dat dit de enige manier was om toekomstige conflicten te voorkomen. Hij was geïnspireerd door een duidelijke visie van een verenigd Europa dat niet de plaats zou innemen van afzonderlijke landen, maar hun de kans zou bieden om elkaar aan te vullen en te ondersteunen, en om samen te werken.

Uiteindelijk heeft het werk van De Gasperi bijgedragen tot de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), die er in feite voor zorgde dat de Europese landen niet langer oorlog konden voeren tegen elkaar.

Toespraak van Alcide De Gasperi op 12 januari 1951 in Straatsburg

Publicaties

Meer over leven en werk van Alcide De Gasperi’ en over zijn bijdrage aan het Europees project

Meer informatie