Den italienske politikern Alcide De Gasperi var med om att bygga upp sitt land efter andra världskriget och spelade en ledande roll i att ena Europa efter kriget.
Liv och karriär
Alcide De Gasperi var Italiens premiärminister mellan 1945 och 1953, en period då demokratin befästes i Italien och landets ekonomi byggdes upp igen.
De Gasperi hade också en bredare vision om internationellt samarbete som grunden för fred. Han låg bakom att Italien anslöt sig till Marshallplanen och Nato. Hans ledarskap ledde till starka band mellan Italien och USA – ingen liten bedrift med tanke på att Italien hade ett av de största kommunistpartierna i Västeuropa vid den tiden.
En vision för Europa
Sedan krigsslutet hade Alcide De Gasperi aktivt kämpat för europeisk enighet i övertygelsen att det var det enda sättet att förhindra framtida konflikter. Han drevs av en tydlig vision om ett enat Europa som inte skulle ersätta enskilda stater utan ge dem förutsättningar att samarbeta och komplettera och hjälpa varandra.
De Gasperis arbete bidrog till bildandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) som på ett effektivt sätt undanröjde de europeiska ländernas möjlighet att föra krig mot varandra.
Alcide De Gasperi talar i Strasbourg den 12 januari 1951.
Alcide de Gasperi talar i Strasbourg den 12 januari 1951
Om vi nöjer oss med att skapa en gemensam förvaltning utan att skapa en högre, central myndighet som symboliserar, förtydligar och ger näring åt de enskilda ländernas politiska ambitioner, då riskerar vi att få europeiska institutioner som kan tyckas sakna värme och ideal jämfört med den livskraft som råder i nationerna. De skulle till och med kunna uppfattas som en förtryckande och onödig tvångströja i likhet med sina föregångare vid Romarrikets förfall.