Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Alcide De Gasperi: snažan zagovornik demokracije i slobode u Europi

„Budućnost se neće izgraditi silom ni željom za osvajanjem. Izgradit će se strpljivim primjenjivanjem demokratskih metoda, u konstruktivnom duhu dogovora i poštovanjem slobode.”

Alcide De Gasperi

Život i povijesni kontekst

De Gasperi je obnašao dužnost talijanskog premijera od 1945. do 1953. Tijekom tog razdoblja u Italiji je konsolidirana demokracija i obnovljeno gospodarstvo.

Imao je i širu viziju – u međunarodnoj suradnji vidio je ključ za održavanje mira. Bio je zaslužan za pridruživanje Italije američkom Marshallovu planu i NATO-u. Pod njegovim vodstvom poboljšani su odnosi između Italije i SAD-a, što je bilo veliko postignuće s obzirom na to da je u to vrijeme Italija imala jednu od najvećih komunističkih partija na području zapadne Europe.

Vizija za Europu

Od završetka rata aktivno se zalagao za ujedinjenje Europe vjerujući da je to jedini način sprečavanja novih sukoba u budućnosti. Motivirala ga je jasna vizija ujedinjene Europe koja ne bi zamijenila pojedinačne države, već bi omogućila da se one međusobno nadopunjuju, da surađuju i budu podrška jedna drugoj.

U konačnici je De Gasperijevo nastojanje doprinijelo uspješnom osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ), organizacije koja je u načelu onemogućila buduće ratove među europskim nacijama.

Iz govora Alcidea de Gasperija održanog 12. siječnja 1951. u Strasbourgu

Publikacije

Saznajte više o životu, radu i doprinosu Alcidea De Gasperija europskom projektu

Dodatne informacije