Skip to main content

Alcide De Gasperi: en inspirerende mægler for demokrati og frihed i Europa

Fremtiden vil ikke blive opbygget med magt eller ønsket om at erobre, men med tålmodig anvendelse af demokratiske metoder, konstruktiv samarbejdsånd og respekt for friheden

Alcide De Gasperi

Liv og samtid

Alcide De Gasperi var italiensk premierminister i perioden 1945 til 1953, hvor demokratiet blev genopbygget og en økonomisk rekonstruktion blev gennemført.

Alcide De Gasperi havde også en bredere vision – nemlig det internationale samarbejde som grundlag for fred. Han var manden bag Italiens deltagelse i den amerikanske Marshallplan og landets optagelse i NATO. Hans lederskab førte til stærke forbindelser mellem Italien og USA – ikke nogen let opgave, da Italien på det tidspunkt havde et af de største kommunistpartier i Vesteuropa.

En vision for Europa

Efter krigens afslutning kæmpede Alcide De Gasperi aktivt for et forenet Europa ud fra den overbevisning, at det var den eneste måde at forhindre fremtidige konflikter på. Han var motiveret af en klar vision om en europæisk union, som ikke ville erstatte de individuelle stater, men gøre det muligt for dem at arbejde tæt sammen.

Alcide De Gasperis arbejde bidrog i sidste ende til oprettelsen af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF), som reelt gjorde det umuligt for de europæiske nationer at føre krig mod hinanden.

Alcide De Gasperi på talerstolen i Strasbourg den 12. januar 1951

Publikationer

Læs mere om Alcide De Gasperis liv, arbejde og bidrag til det europæiske projekt

Yderligere oplysninger