Skip to main content
Знаме на Европейския съюз Знаме на Европейския съюз

Алчиде де Гаспери: вдъхновяващ посредник за демокрация и свобода в Европа

Бъдещето не може да се построи със сила, нито с желание за завладяване, а с търпеливо прилагане на демократични методи, конструктивен дух на разбирателство и зачитане на свободата.

Алчиде де Гаспери

Живот и дейност

Де Гаспери е министър-председател на Италия от 1945 г. до 1953 г. – период, през който демокрацията в Италия се консолидира, а икономиката се възстановява.

Той има и по-амбициозна визия – за международното сътрудничество като основа за мир. Алчиде де Гаспери стои зад присъединяването на Италия към американския план „Маршал“ и НАТО. Ръководството му води до създаване на силни връзки между Италия и САЩ — сериозно постижение, като се има предвид, че по това време една от най-големите комунистически партии в Западна Европа е италианската.

Визия за Европа

След края на войната Де Гаспери активно работи за европейското единство с убеждението, че това е единственият начин да се предотвратят бъдещи конфликти. Той е мотивиран от ясната си визия за обединена Европа, която няма да замести отделните държави, а ще им позволи да се допълват, да работят заедно и да се подкрепят.

В крайна сметка със своята работа Де Гаспери допринася за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), която реално премахва възможността европейските държави да воюват помежду си.

Алчиде де Гаспери произнася реч на 12 януари 1951 г. в Страсбург.

Публикации

Още за живота, дейността и приноса на Алчиде де Гаспери за европейския проект

Повече информация