Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νικόλ Φοντέν πολιτικός και εκπαιδευτικός

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας συλλογικής ευρωπαϊκής συνείδησης είναι ένα δεοντολογικό όραμα της Ένωσης. Σήμερα, είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να μην αποτελεί πλέον απλώς οικονομική δύναμη.

Νικόλ Φοντέν

Ζωή και ιστορικό πλαίσιο

Από την έναρξη της κοινοβουλευτικής της σταδιοδρομίας στην πατρίδα της, τη Γαλλία, η Νικόλ Φοντέν εργάστηκε για μια Ευρώπη των πολιτών, εστιάζοντας σε σχέδια σχετικά με την εκπαίδευση των νέων και την αμοιβαία αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων σε όλη την ΕΕ, καθώς και σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Διετέλεσε δύο φορές αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το 1989 έως το 1994 και από το 1994 έως το 1999. Ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο στη σύναψη συμφωνιών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών σχετικά με βασική νομοθεσία, περιλαμβανομένων δύο προγραμμάτων της ΕΕ για τη νεολαία (Socrates και «Νεολαία για την Ευρώπη»).

Ένα όραμα για την Ευρώπη

Στην παρθενική της ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Τάμπερε της Φινλανδίας τον Οκτώβριο του 1999, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψη οι καθημερινές ανησυχίες των πολιτών. Υποστήριξε μια «φιλόδοξη προσέγγιση με στόχο την παροχή στην Ένωση ενός χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων». Τον Δεκέμβριο του 2000 υπέγραψε τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στιγμιότυπα της σταδιοδρομίας της Νικόλ Φοντέν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Το περιεχόμενο αυτό δεν διατίθεται στη γλώσσα σας.)

Δημοσιεύσεις

Περισσότερα για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή της Νικόλ Φοντέν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα