Ugrás a fő tartalomra

Nicole Fontaine: politikus és pedagógus

Ennek az új kollektív európai tudatnak az egyik legfontosabb jellemzője az Unió etikus jövőképe. Európa számára ma létfontosságú, hogy többé ne pusztán gazdasági hatalom legyen.

Nicole Fontaine

Közéleti szerepvállalás

Szülőhazája, Franciaország parlamenti képviselőjeként már a kezdetektől fogva a polgárok Európájának megvalósításán dolgozott: olyan projektekben vett részt, amelyek a fiatalok oktatásával, a felsőfokú képesítések kölcsönös elismerésével, az esélyegyenlőséggel és a nők jogaival foglalkoztak.

Kétszer töltötte be az Európai Parlament alelnöki tisztségét (1989–1994; 1994–1999). Tető alá hozott fontos jogszabályi megállapodásokat az Európai Parlament és a tagállamok között, ideértve két uniós ifjúsági programot is (Socrates és Fiatalok Európáért).

Jövőkép Európa számára

Az Európai Tanács 1999 októberi tampere-i (Finnország) ülésén tartott székfoglaló beszédében hangsúlyozta, hogy fontos figyelembe venni a polgárok mindennapi problémáit. Felszólalásában érveket sorakoztatott fel az alapvető jogokról szóló uniós charta kidolgozásának nagyratörő célja mellett. 2000 decemberében az Európai Parlament nevében aláírta az Európai Unió Alapjogi Chartáját.

Nicole Fontaine európai parlamenti pályafutása.

(Ez a tartalom az Ön által választott nyelven nem áll rendelkezésre.)

Kiadványok

További információk Nicole Fontaine életéről, munkásságáról és az európai integrációhoz való hozzájárulásáról