Direct la conținutul principal

Paul-Henri Spaak: un european vizionar, cu o mare putere de convingere

În ceea ce mă privește, sunt un susținător fervent al cooperării economice.

Paul-Henri Spaak

Viața și cariera

În timp ce se afla în exil la Londra în timpul războiului, Spaak lucra împreună cu colegii săi din Țările de Jos și din Luxemburg la un proiect complet nou și extrem de ambițios: uniunea vamală dintre Belgia, Țările de Jos și Luxemburg.

În 1944, planul s-a concretizat prin crearea Beneluxului. Se garanta astfel libera circulație a banilor, persoanelor, serviciilor și bunurilor între frontierele celor trei țări. Acest proiect a constituit o sursă de inspirație pentru viitoarea integrare europeană.

O viziune pentru Europa

Spaak considera că unificarea țărilor în temeiul obligațiilor impuse prin tratat este cea mai eficientă modalitate de a garanta pacea și stabilitatea. A contribuit la atingerea acestor obiective în calitate de președinte al primei sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite (1946) și de secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) (1957-1961). Spaak a jucat un rol de frunte în formularea conținutului Tratatului de la Roma. La Conferința de la Messina din 1955, cele șase guverne participante l-au numit președinte al comitetului de lucru care a pregătit tratatul.

Paul-Henri Spaak, vorbind la Strasbourg, pe 11 decembrie 1951

Publicații

Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Paul-Henri Spaak la proiectul european

Informații suplimentare