Încarcerat de germani în timpul Primului Război Mondial și ministru al afacerilor externe în guvernul belgian din exil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Paul-Henri Spaak a fost unul dintre marii pionieri ai UE care au fost martorii ororilor celui mai sângeros secol pe care l-a cunoscut Europa. Deși mare parte din aceasta căzuse în ruină după cel de-al Doilea Război Mondial, Spaak a întrevăzut oportunitatea de a repune pe picioare continentul european și de a asigura pace prin cooperare economică și politică.
Viața și cariera
În timp ce se afla în exil la Londra în timpul războiului, Spaak lucra împreună cu colegii săi din Țările de Jos și din Luxemburg la un proiect complet nou și extrem de ambițios: uniunea vamală dintre Belgia, Țările de Jos și Luxemburg.
În 1944, planul s-a concretizat prin crearea Beneluxului. Se garanta astfel libera circulație a banilor, persoanelor, serviciilor și bunurilor între frontierele celor trei țări. Acest proiect a constituit o sursă de inspirație pentru viitoarea integrare europeană.
O viziune pentru Europa
Spaak considera că unificarea țărilor în temeiul obligațiilor impuse prin tratat este cea mai eficientă modalitate de a garanta pacea și stabilitatea. A contribuit la atingerea acestor obiective în calitate de președinte al primei sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite (1946) și de secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) (1957-1961). Spaak a jucat un rol de frunte în formularea conținutului Tratatului de la Roma. La Conferința de la Messina din 1955, cele șase guverne participante l-au numit președinte al comitetului de lucru care a pregătit tratatul.
Paul-Henri Spaak, vorbind la Strasbourg, pe 11 decembrie 1951
Paul-Henri Spaak - 11 decembrie 1951, Paris
…în timp ce unii poate nu sunt conştienţi de relevanţa şi utilitatea demersului nostru, pentru mulţi dintre noi ceea ce avem de făcut este un lucru vital şi o necesitate urgentă.
Îi admir pe cei care pot rămâne calmi în starea actuală a Europei. Am putea fi teribil de necruţători, dacă nu ar trebui să fim atât de protocolari…dar, totuşi, uitaţi-vă la perioada pe care tocmai am trăit-o!
Publicații
Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Paul-Henri Spaak la proiectul european