Ugrás a fő tartalomra

Sicco Mansholt: gazdálkodó, ellenálló és meggyőződéses európai

A piacok szervezését az egységes piac, mint végső cél elérésére szolgáló eszköznek kell tekinteni.

Sicco Mansholt

Közéleti szerepvállalás

Sicco Mansholt egy farmon nőtt fel, és így szerzett tapasztalai jó szolgálatot tettek, amikor a háborút követően a holland kormány mezőgazdasági minisztere lett. Mansholt a súlyos élelmiszerhiányt és a közelgő válságot felmérve számos intézkedést hozott, hogy minél gyorsabban helyreállítsa az élelmiszerellátást. Importadókat vetett ki, támogatta az exporttermelést, valamint a legfontosabb mezőgazdasági termékekre minimumárakat szabott meg. Szilárdan hitt abban, hogy Európa egészének önellátóvá kell válnia és a megfizethető, stabil élelmiszer-ellátást mindenki számára biztosítani kell.

Jövőkép Európa számára

Meggyőződéses európai föderalistaként Sicco Mansholt álma az európai szintű közös agrárpolitika volt. 1950-ben tervet dolgozott ki az európai agráripari termékek nemzetek feletti kormányzási struktúrában működő közös piacának létrehozására.

Noha első próbálkozása kudarcot vallott, terve évekkel később újra napirendre került, és az Európai Gazdasági Közösség agrárpolitikájának alapja lett. 1958-ban Sicco Mansholt lett a legelső Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa, és ezzel lehetőséget kapott arra, hogy a közös agrárpolitikára irányuló terveit megvalósítsa.

Sicco Mansholt előadása az európai mezőgazdasági ágazattal kapcsolatos elképzeléseiről

Kiadványok

További információk Sicco Mansholt életéről, munkásságáról és az európai integrációhoz való hozzájárulásáról