Skip to main content

Sicco Mansholt: agricultor, luptător în rezistență și un european autentic

Organizarea piețelor trebuie privită ca un mijloc de a atinge obiectivul final, piața unică.

Sicco Mansholt

Viața și cariera

Mansholt a crescut la o fermă și această experiență l-a ajutat când a fost numit ministru al agriculturii, după război. Confruntat cu o gravă penurie de alimente și cu amenințarea unei crize, a luat o serie de măsuri pentru a restabili rapid aprovizionarea cu alimente. A stabilit prețuri minime pentru principalele produse agricole, combinate cu taxe la import și sprijin pentru exporturi. Era convins că întreaga Europă trebuia să devină autonomă și că trebuia garantată o aprovizionare stabilă cu alimente la prețuri accesibile pentru toți.

O viziune pentru Europa

Fiind un federalist european convins, Mansholt visa la o politică agricolă comună pentru Europa. În 1950, a elaborat un plan pentru o piață comună a produselor agricole în Europa, cu o structură de conducere supranațională.

Deși planul său a eșuat la momentul respectiv, el a fost readus în discuție mai târziu, devenind sursa de inspirație din spatele politicii agricole a Comunității Economice Europene. Când a devenit comisar pentru agricultură în cadrul primei Comisii Europene în 1958, Mansholt și-a putut concretiza planul pentru o politică comună.

Sicco Mansholt își expune viziunea asupra agriculturii europene

Publicații

Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Sicco Mansholt la proiectul european

Informații suplimentare