Skip to main content

Sicco Mansholt: maanviljelijä, vastarintaliikkeen taistelija ja todellinen eurooppalainen

Mansholt katsoi, että markkinajärjestelyjen perimmäisenä tavoitteena pitäisi olla sisämarkkinoiden luominen.

Sicco Mansholt

Elämä ja teot

Mansholt varttui maatilalla, ja hän hyödynsi kokemuksiaan tehtävässään Alankomaiden sodan jälkeisen hallituksen maatalousministerinä. Sotaa seuranneen pahan elintarvikepulan ja edessä häämöttäneen kriisin vuoksi Mansholt toteutti lukuisia toimenpiteitä saadakseen elintarviketuotannon nopeasti uudelleen käyntiin. Mansholt asetti kaikkein tärkeimmille tuotteille vähimmäishinnat sekä otti käyttöön tuontiverot ja vientituet. Hän oli vakaasti sitä mieltä, että koko Euroopan olisi oltava omavarainen ja että kaikilla olisi oltava varaa ruokaan.

Eurooppalainen visio

Mansholt kannatti vankkumattomasti Euroopan liittovaltiomallia ja haaveili myös Euroopan yhteisen maatalouspolitiikan luomisesta. Vuonna 1950 Mansholt laati suunnitelman Euroopan yhteisistä maatalousmarkkinoista, joilla olisi ylikansallinen hallintorakenne.

Suunnitelma ei tuolloin toteutunut, mutta se otettiin kuitenkin myöhemmin uudelleen esille ja siitä tuli malli Euroopan talousyhteisön maatalouspolitiikalle. Mansholt sai tilaisuuden viedä eteenpäin yhteistä maatalouspolitiikkaa koskevia suunnitelmiaan, kun hänet vuonna 1958 nimitettiin Euroopan komission ensimmäiseksi maatalouskomissaariksi.

Sicco Mansholt esittelee visiotaan Euroopan maatalousalasta

Julkaisut

Lue lisää Sicco Mansholtin elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.