Som medlem av den nederländska motståndsrörelsen under andra världskriget hade Sicco Mansholt sett den fruktansvärda svält som drabbade landet mot slutet av kriget. När Nederländerna hade befriats lovade han att arbeta oförtröttligt för att förhindra både krig och fattigdom i Europa.
Liv och karriär
Sicco Mansholt växte upp på en gård och använde sina erfarenheter när han blev jordbruksminister i den nederländska regeringen efter kriget. För att råda bot på matbristen och förhindra en kris vidtog han flera åtgärder för att snabbt bygga upp livsmedelsförråden. Han fastställde minimipriser för de viktigaste jordbruksprodukterna i kombination med importskatter och exportstöd. Sicco Mansholt var övertygad om att Europa måste bli självförsörjande och att alla har rätt till mat till rimliga priser.
En vision för Europa
Sicco Mansholt var en övertygad europeisk federalist och drömde om en gemensam jordbrukspolitik för Europa. År 1950 tog han fram en plan för en gemensam europeisk marknad för jordbruksprodukter med en överstatlig struktur.
Det lyckades inte den gången, men idén togs senare upp igen och låg till grund för Europeiska ekonomiska gemenskapens jordbrukspolitik. Sicco Mansholt fick chansen att förverkliga sina planer på en gemensam politik när han blev jordbrukskommissionär i den första EU-kommissionen 1958.
Sicco Mansholt förklarar sin vision för Europas jordbrukssektor.
Sicco Mansholt talar i Bryssel den 10 december 1968
Kommissionen har just förklarat för ministerrådet vad som enligt vår mening måste hända i den europeiska jordbrukssektorn de kommande tio åren.
Vi har informerat rådet om att vi för det första ska lägga fram ett memorandum om hur jordbruket ska organiseras i vid mening.
Det omfattar åtgärder som inte bara är ekonomiskt långtgående utan också så organisatoriskt långtgående att kommissionen anser att ett memorandum är lämpligt.